22 грудня. Пам’ятні дати

22 грудня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні своє професійне свято відзначають українські дипломати та енергетики

22 грудня 1917 року Голова Генерального Секретаріату Української Народної Республіки, проголошеної III Універсалом Центральної Ради, Володимир Винниченко і Генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін підписали «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», який цього ж дня був схвалений на засіданні Уряду УНР. А перший спеціальний навчальний заклад для підготовки дипломатичних кадрів в Україні було створено в кінці квітня 1918, він розпочав роботу у часи правління гетьмана Павла Скоропадського. Це були «Консульські курси» з 10-тижневою програмою, на які приймали осіб з вищою юридичною або економічною освітою. Першопроходцями української дипломатії були ще зовсім молоді за віком люди (першому міністру закордонних справ УНР Олександру Шульгіну було 28 років, його наступнику Всеволоду Голубовичу – 32, а студенту Миколі Любинському, який замінив його на цій посаді – 26). Вже перший вихід дипломатії України на міжнародну арену – участь у мирних переговорах в Брест-Литовському, завершився успіхом – підписанням мирної угоди з Центральними Державами. Це був перший мирний договір в ході світової війни, який засвідчив міжнародне визнання України як незалежної держави, проголосив вигідний для неї мир без анексій і контрибуцій. Потім, після втрати Україною незалежності, були десятиліття підпорядкування Москві, і лише після прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року процес визначення пріоритетів зовнішньої політики держави, утвердження її самостійної дипломатичної служби та розвитку двосторонніх відносин набув системного й послідовного характеру. За перші роки незалежності Україну визнало понад 170 зарубіжних країн. Практично з усіма ними встановлені дипломатичні відносини та активно розвивається двостороннє співробітництво. Україна є членом понад 100 міжнародних організацій, членом глобальної антитерористичної коаліції. Наша держава уклала і виконує понад чотири тисячі міжнародно-правових документів. За роки незалежності представники України неодноразово очолювали і обиралися керівниками багатьох авторитетних міжнародних структур, насамперед органів Організації Об’єднаних Націй.

Разом з тим, щороку 22 грудня, коли дні найкоротші, а ночі найдовші – відзначається День енергетика – професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, встановлене на знак визнання їхніх заслуг в економічному розвитку, удосконалюванні й підтримці повсякденного життя населення.

Події дня

Цього дня, у 1917 році, в Україні створено Головну скарбницю УНР (тепер – Державна казначейська служба України) та Український державний банк (тепер – Національний банк України).

Саме цього дня Малою Радою ухвалено низку законопроектів, які поклали перші реальні законодавчі засади щодо започаткування в Україні власної фінансової системи. Обов’язки Головної Скарбниці УНР перебирала на себе, згідно Закону «Про Головну Скарбницю Української Народної Республіки», київська губерніальна скарбниця. А Київська Контора державного банка Росії перетворилася в Український Державний Банк. Очолив ці дві фінансові установи УНР Михайло Кривецький.

30 років тому (1990) І Генеральна асамблея засновників прийняла рішення створити Національний олімпійський комітет України.

У вересні 1993 року НОК України був остаточно визнаний Міжнародним Олімпійським Комітетом. Нині Національний олімпійський комітет України об’єднує 40 федерацій з олімпійських видів спорту, а також має свої відділення в усіх областях України. З 2005 року НОК очолює Сергій Бубка.

У цей день народилися

в Україні…

Данило Самойлович (справж. – Сушковський; 1774-1804), лікар, основоположник вітчизняної епідеміології, член 12 іноземних академій наук.

Закінчив Київську академію, Петербурзьку медичну школу та Страсбурзький університет. Був доктором Катеринославського намісництва в Україні; обіймав посаду карантинного лікаря та інспектора Чорноморської медичної управи. Очолював боротьбу з епідеміями чуми в Москві, Кременчуці, Єлизаветграді та інших містах.

Марко Вовчок (справжнє прізвище – Вілінська Марія Олександрівна; 1833-1907), письменниця.

Її батько був армійським офіцером, мати походила із збіднілого дворянського роду. Майбутня письменниця виховувалась у приватному пансіоні в Харкові, потім оселилася в Орлі в сім’ї багатої тітки, де познайомилася з відомими культурними діячами, письменниками, знавцями фольклору – Якушкіним, Киреєвським, Лєсковим та Опанасом Марковичем, з яким у 1851 році одружилася і виїхала в Україну. До літературного доробку Марка Вовчка і до неї як особистості досить трепетно ставився Тарас Шевченко. Поет присвячував Марку Вовчку вірші, а також висловлювався і в тому дусі, що «…якщо порівняти Жорж Санд і нашого Марка Вовчка, то я рішуче віддаю перевагу нашому автору». Коли ж Іван Тургенєв, маючи намір вивчати українську мову, звернувся до Шевченка, аби той порекомендував якогось із авторів, той без жодних вагань відповів: «Марка Вовчка! Він один знає нашу мову». Пантелеймон Куліш, прочитавши рукопис «Народних оповідань», писав Шевченку, який повертався із заслання: «Московка преобразилась в українку, да такі повісті вдрала, що хоч би й тобі, мій друже, то прийшлось би в міру». Існує маса схвальних відгуків сучасників Марка Вовчка про її творчість. Крім Шевченка й Куліша можна згадати Івана Франка, Герцена, Проспера Меріме. Померла Марко Вовчок у Нальчику, де вона жила зі своїм другим чоловіком, відставним морським офіцером Михайлом Лобачем-Жученком. Письменниці було 72 роки.

Більше інформації тут: https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2747099-marko-vovcok-1-movcazna-bogina-na-suhomu-hlibi.html

Олександр Грузинський (1881–1954), філолог і палеограф.

Походив з бідної селянської родини, екзамени за курс класичної гімназії при Ніжинському історико-філологічному інституті склав екстерном і вступив до Київського університету.

Був професором вищих навчальних закладів Ніжина, Харкова, Києва.

Автор праць із давньоруської та староруської літератур, про мову, графіку й орнамент староукраїнських писемних пам’яток. Досліджував, у тому числі, Пересопницьке Євангеліє.

Завдяки Олександру Грузинському зберігся текст найдавнішого з відомих досі київських підручників поетики «Liber artis poeticae», з якого він зробив власноручну копію.

…і у світі

Джакомо Пуччіні (1858-1924), італійський композитор. Автор опер «Манон Леско», «Богема», «Тоска», «Мадам Баттерфляй» («Чіо-Чіо-сан»), «Турандот».

Був у дружніх стосунках з Соломією Крушельницькою – однією з кращих виконавиць партій Чіо-Чіо-сан і Тоски. Випадковість визначила всю подальшу долю майбутнього композитора, чиє ім’я багато хто називає одразу ж після Верді. Дізнавшись, що в пізанському театрі ставитимуть «Аїду» Верді, бідний вісімнадцятирічний юнак з Лукки, вирішив будь-що потрапити на виставу. Грошей на дорогу у Джакомо не було, тому понад 20 кілометрів, що віддаляють Лукку від Пізи він подолав пішки. Побачене й почуте приголомшило хлопця, й він поклявся стати оперним композитором. Багато хто з сучасників Пуччіні скептично ставився до його творчості, передрікаючи недовге музичне життя його операм, утім, песимістичні прогнози не справдились – так, наприклад, «Богема» з середини ХХ століття й по сьогодні входить до п’ятірки найвиконуваніших опер світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-