В Україні відзначають День вишиванки

В Україні відзначають День вишиванки

Укрінформ
У третій четвер травня в Україні традиційно відзначають День вишиванки.

Про це повідомляє Укрінформ.

Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці.

У 2014 році свято вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, а й за межі самої України.

Читайте також: Київські студенти створили захисникам шеврони з мотивами вишиванки Бориса Грінченка

Третій четвер травня обраний не випадково. Засновники акції наполягають на тому, щоби День вишиванки припадав саме на будень, а не на вихідний, наголошуючи, що вишиванка – це органічна складова життя та культури українців, а не вкритий нафталіном артефакт.

***

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що вишиванка є символом єднання поколінь українців та незламності.

«Сьогодні ми, не ховаючись, одягаємо вишиванку і заявляємо на весь світ, що ніхто й ніколи не зможе загнати нас у темряву репресій і терору! Ми єдині та не здамося! Слава Україні! Героям слава!», - написав він у Телеграмі.

Прем'єр-міністр додав, що вишиванка є символом єднання поколінь українців.

«Крізь заборони, репресії, залякування родини ховали свої вишиванки, берегли та вдягали, інколи потайки, щоб вберегти та передати наступним поколінням», - написав він.

***

Посол Європейського Союзу в Україні Катеріна Матернова привітала українців з Днем вишиванки і побажала, щоб цей оберіг додав внутрішньої наснаги, аби вистояти в часи загарбницької війни.

Відеопривітання дипломат оприлюднила у соцмережі Х, передає Укрінформ. 

Посол ЄС зазначила, що День вишиванки – ще один яскравий український вияв багатовікових традицій, ідентичності та культурного коду.

Читайте також: До переліку нематеріальної культурної спадщини додали практику охорони гуцульского орнаменту

"Вишиванка – це не просто елемент одягу. Це символ, який упродовж століть уособлював дух українського народу. Це оповідь історії опору, коли її носили відкрито на знак протесту проти деспотичного радянського режиму, всупереч прогнозам і залякуванням. Вона свідчить про живучість традицій та стійкість української культури, адже старші покоління вишивають цей стрій, аби передати його молодшим і захистити їх від лиха. Нехай одягнута сьогодні вишиванка додає нам внутрішньої наснаги, щоб вистояти в часи нинішньої загарбницької російської війни", - сказала Матернова.

Вона додала, що у день нашої перемоги разом з мільйонами людей одягне вишиванку.

***

Президент Литви Гітанас Науседа і його дружина Діана вбрались у вишиванки і привітали українців.

"У День вишиванки українці відзначають свою багату культуру та вшановують силу української нації. Кажуть, що вишиванка як частина українського національного костюма має силу захищати від біди та приносити удачу. Нехай допоможе Україні наблизити перемогу! Президенте Зеленський, з Днем вишиванки!" - написав Науседа у соцмережі X.

***

Дипломати країн-учасниць ОБСЄ прийшли у четвер на засідання Постійної ради у вишиванках

"Вдячні делегаціям ОБСЄ, які сьогодні приєдналися до нас у святкуванні Дня вишиванки", - йдеться у повідомленні.

***

Віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд привітала усіх українців світу з Днем вишиванки.

“Бажаю усім українським канадцям та українцям по всьому світу щасливого Дня вишиванки! Я з гордістю вшановую нашу багату культуру й традиції”, - написала Фріланд у соцмережі Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-