Суд розпочне слухання справи Януковича про розстріли на Майдані 24 червня

Суд розпочне слухання справи Януковича про розстріли на Майдані 24 червня

Ексклюзив
Укрінформ
Броварський міськрайонний суд Київської області призначив на 11:00 24 червня підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку, яких звинувачують в організації розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу заступник очільника Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Денис Іванов.

«Броварський міськрайонний суд призначив підготовче засідання у цій справі на 11 годину 24 червня», - сказав він.

Головуючою колегії суддіввиступає Наталія Сіренко, а інтереси Януковича у суді представляє адвокат Андрій Доманський.

Прокурор зауважив, що підготовче засідання призначили майже через 4 місяці, відколи справа 29 лютого поточного року надійшла на розгляд суду. У зв’язку з цим він подавав клопотання про дотримання розумних строків розгляду справи, на що не отримав відповіді суду.

Також Іванов повідомив, що у Броварському міськрайонному суді немає атестованого приміщення для слухання секретних томів справи. У зв’язку з цим засідання суду, на яких розглядатимуться секретні томи, проходитимуть у режимі виїзних засідань у Київському апеляційному суді.

Крім того, додав прокурор, у суді є лише три судді, які мають доступ до держтаємниці, і коли хтось із них випаде з процесу, то справа повинна буде слухатися з початку.

Як повідомлялося, раніше Шевченківський районний суд декілька разів відмовлявся розглядати справу стосовно колишнього президента Віктора Януковича і представників його силового блоку. Після цього Київський апеляційний суд визначив її розгляд за Броварським міськрайонним судом.

4 жовтня 2023 року Державне бюро розслідувань завершило слідство у справі стосовно експрезидента Віктора Януковича за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направили до суду.

Читайте також: Канада запровадила санкції проти посадовців часів Януковича

Окрім Януковича, у вчиненні злочинів проти майданівців обвинувачуються колишні міністр внутрішніх справ Захарченко, голова СБУ Якименко, міністр оборони Лебедєв та інші силовики.

За даними слідства, колишній президент Янукович дав вказівку тогочасному міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку на застосування вогнепальної зброї щодо учасників Майдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року, перебуваючи у резиденції «Межигір’я».

Під час апогею розстрілів 20 лютого 2014 року Янукович спілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним вісім разів. У цей час тодішній глава МВС Захарченко розмовляв з міністром внутрішніх справ Росії Володимиром Колокольцевим шість разів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-