Науковці України та Угорщини започаткують серйозний діалог про відносини між країнами - академік Рафальський

Науковці України та Угорщини започаткують серйозний діалог про відносини між країнами - академік Рафальський

Укрінформ
Українські та угорські науковці й освітяни планують розпочати серйозний діалог про історичне минуле і сучасний стан та перспективи українсько-угорського добросусідства.

Про це заявив академік НАН України, доктор історичних наук, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олег Рафальський під час круглого столу «Україна-Угорщина сучасний стан та перспективи міждержавних відносин», повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами науковця, так склалося, що в епіцентрі реалізації стратегії українсько-угорського партнерства опинилося питання національної політики та етнічних меншин. Ключова роль у подоланні суперечностей у цьому контексті належить не лише політикам, а в першу чергу науковцям, зазначив Рафальський.

«Особливе значення для подолання труднощів в українсько-угорських відносинах має двосторонній діалог у різних вимірах – політичному, етнонаціональному, соціокультурному, економічному, безпековому та інших. Ми як представники академічної та освітянської спільноти разом з угорськими колегами плануємо розпочати серйозний і, я сподіваюсь, плідний діалог як про історичне минуле наших взаємин, так і про сучасний стан та перспективи українсько-угорського добросусідства», - сказав директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень.

Він додав, що науковий аналіз дає можливість вийти на певні загрози, які ще тільки зароджуються і можуть бути «або спровоковані, або проявитися в силу певних об’єктивних обставин».

Читайте також: Україна узгодила з Угорщиною кроки щодо нацменшин, які вона готова зробити - Стефанішина

«Ми повинні виробити якусь «мікстуру», яка дасть змогу уберегтися від неправильних рішень і неправильних подій у цих непростих умовах», - наголосив науковець.

Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті доктор філософських наук Віктор Єленський своєю чергою зазначив, що будь-які заходи, які стосуються двосторонніх відносин із сусідами, завжди актуальні, «а, як відомо, наші відносини з Угорщиною останнім часом були не безхмарні».

«Україна дуже багато робить для того, щоб вони вийшли на новий, більш добросусідський рівень..., щоб права нацменшин і права осіб, які належать до національних меншин, в тому числі угорської, були пошановані і захищені так, як про це йдеться у Європі», - сказав він.

У цьому контексті посадовець нагадав, що відповідно до Рамкової конвенції захисту національних меншин в Україні переглядався закон про національні меншини і спільноти, завдяки чому він стає "дедалі більш відповідним європейським рамкам і європейському законодавству в цій сфері". Окрім того, Кабінет міністрів ухвалив багато рішень, спрямованих на захист мов національних меншин, розвитку їхньої культури та захисту ідентичності.

«У нас відбуваються постійні консультації з угорською стороною, була зустріч з представниками Міністерства закордонних справ Угорщини в Будапешті. В принципі, проблем, які було б неможливо подолати у наших відносинах у тому, що стосується прав національних меншин і угорської національної меншини, я особисто не бачу. Всі проблеми, які існують, і які стосуються національної символіки, освітніх прав, застосування мов, реклами тощо, або в процесі вирішення, або можуть бути вирішені у найближчій перспективі», - запевнив Єленський.

Водночас він зауважив, що українська сторона хотіла б, щоб країни, чиї національні меншини є частиною української політичної нації, були "більш чутливими" до тих проблем і викликів, які постали перед Україною через війну.

Читайте також: Відбулася національна проща українців в Угорщині

Під час «круглого столу» відбудеться кілька тематичних панелей, зокрема «Етнополітичні аспекти українсько-угорських відносин», «Економічне та військово-технічне співробітництво», «Роль українсько-угорських відносин у забезпеченні безпеки на Європейському континенті». За їхніми підсумками будуть сформульовані рекомендації владі щодо вирішення проблемних питань у відносинах між Україною та Угорщиною.

Як повідомлялося, віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Угорщина не перешкоджатиме вступу України в ЄС, але для успішного проходження цього процесу необхідна підтримка Єврокомісії для вирішення важливих питань, зокрема фінансування військової підтримки, санкційної політики та фінансової допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-