Двоє науковців з України отримали престижну австрійську премію та гранти

Двоє науковців з України отримали престижну австрійську премію та гранти

Фото
Укрінформ
Австрійський науковий фонд FWF присудив свою цьогорічну премію FWF START з грантом по €1,2 мільйона вісьмом молодим науковцям, включаючи двох українців.

Як передає власний кореспондент Укрінформ, про це повідомляється на сайті Австрійського наукового фонду.

"Загальний обсяг заявок на отримання премії FWF START склав близько €141 мільйона, з яких 46,4% надійшли з природничих наук і технологій, 27,7% – з біології та медицини та 25,9% – з гуманітарних і соціальних наук. Вісім профінансованих проєктів, чотири з яких очолюють жінки, походять з усіх дисциплін і фінансуються на суму до €1,2 мільйона кожен", - йдеться у повідомленні.

Нагороди FWF START спрямовані на підтримку перспективних провідних дослідників, "яким надається можливість планувати свої дослідження на довгострокову перспективу і з фінансовою безпекою".

Фото: FWF/Sabine Hoffmann
Фото: FWF/Sabine Hoffmann

Однією з лавреаток FWF START стала Світлана Антонюк, яка досліджує, як емоційні реакції впливають на зміну мови. Лінгвістка навчалася у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, потім у США, а зараз є старшою науковою співробітницею програми імені Лізи Майтнер в Інституті славістики та Інституті германістики Університету Граца.

Фото: FWF/Stefanie Freynschlag
Фото: FWF/Stefanie Freynschlag

Також премію FWF START отримав Юрій Маліцький, який досліджує математичні основи для кращих алгоритмів, які можуть знаходити швидші рішення. Після навчання та захисту докторської дисертації у Києві математик займався дослідницькою діяльністю в європейських країнах, а з 2023 року займається комп'ютерною оптимізацією у Віденському університеті.

Австрійський науковий фонд є найважливішою австрійською організацією, що фінансує фундаментальні дослідження. Фінансований австрійським урядом FWF підтримує наукові, інженерні та гуманітарні дослідження за допомогою різноманітних грантових програм та премій.

Читайте також: Для освітнього проєкту «Мрія» розробили власний сайт

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2022 року у рамках освітнього проєкту Projekt MmF (Mathematik macht Freude) факультету математики Віденського університету було створено ініціативу для української молоді в Австрії Maths+.

Початковою метою ініціативи, створеної професором математики Міхаелем Айхмайєром та Дмитром Ржемовським, була організація на базі Віденського університету додаткових занять з математики та програмування для тимчасово переміщених школярів з України. Наразі команда Maths+ працює в декількох напрямках, у т.ч. проводячи регулярні курси підготовки з математики, організовуючи програми для обдарованих старшокласників та студентів та наукові табори і зустрічі з експертами.

Фото: FWF/Ranger

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-