УГКЦ створила дві стратегічні групи, щоб об’єктивно комунікувати меседжі Ватикану

УГКЦ створила дві стратегічні групи, щоб об’єктивно комунікувати меседжі Ватикану

Ексклюзив
Укрінформ
Українська греко-католицька церква працює над тим, щоб цитати Папи Франциска були правильно прокомуніковані, зокрема створено дві стратегічні групи, з якими співпрацює Державний секретаріат Ватикану.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив очільник УГКЦ Святослав Шевчук, відповідаючи на запитання про негативні резонанси, які спричиняють деякі висловлювання Папи.

«Від початку повномасштабної війни непорозуміння між українським суспільством і Святим престолом існують. Україна не завжди розуміє Папу. І ми намагаємося над цим серйозно працювати. З одного боку, і Папа особисто, і Святий престол є стратегічним партнером України, підтримує Україну, але у свій спосіб. Ми, можливо, очікуємо одної підтримки, а отримуємо іншу. У чому секрет непорозуміння? Потрібно краще чи глибше допомагати формуванню уявлення щодо України і самого Святійшого отця Папи Франциска, і Святого престолу. З нашої ініціативи створено дві стратегічні групи, які намагаються допомогти Святому престолу формувати його категорії оцінки і мислення щодо ситуації в Україні. Це здійснюється на рівні Державного секретаріату Ватикану», – сказав Шевчук.

Предстоятель УГКЦ також зауважив, що і Папа особисто, і Святий престол є стратегічними партнерами України, про що свідчать і зустріч Президента зі Святішим отцем в Італії під час саміту «Групи семи», візит керівника Офісу Президента Андрія Єрмака до Держсекретаріату, його особиста зустріч з Папою. Тож державне керівництво під час війни бачить Святий престол як свого стратегічного партнера, але ті відносини, і навіть комунікацію, потрібно розвивати як з одного боку, так і з іншого.

Читайте також: ПЦУ вперше провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври

«Ватикан завжди підтримував недоторканність кордонів України, нашу територіальну цілісність, Ватикан завжди підкреслював необхідність утверджувати міжнародне право і неприпустимість застосування атомної зброї, Ватикан завжди брав участь у тому, щоб була присутня гуманітарна сторона, виступав на користь жертв війни, Ватикан завжди стояв на боці України, коли йдеться про звільнення наших викрадених дітей, чи, наприклад, посередництво у питанні наших полонених. От бачите, всі ті головні принципи, які у тій формулі миру були декларовані, Ватикан підтримує, але у свій спосіб, тому ми повинні правильно це розуміти, а відтак, пояснювати українському суспільству», – сказав предстоятель УГКЦ.

Як повідомляв Укрінформ, Папа Римський Франциск в інтерв'ю швейцарському мовнику RSI заявив про необхідність переговорів у війні РФ проти України. Зокрема, Понтифік сказав до України, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор».

Ця заява викликала міжнародний скандал. Світові лідери в доволі різких коментарях пояснили Папі, що краще схиляти Росію до виведення своїх загарбницьких військ з території України.

Пізніше керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні, коментуючи це суперечливе висловлювання Папи Франциска про пошук миру для України, заявив, що переговори ніколи не є капітуляцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-