Україна домагатиметься компенсації від РФ постраждалим від порушень прав людини у Криму - Малюська

Україна домагатиметься компенсації від РФ постраждалим від порушень прав людини у Криму - Малюська

Укрінформ
Після того, як ЄСПЛ визнав порушення прав людини з боку РФ у тимчасово окупованому Криму, розпочнеться робота над визначенням компенсації, яку Росія має виплатити постраждалим.

Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив у ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

«Європейський суд з прав людини констатував незаконну експропріацію з боку РФ майна у громадян та приватних юридичних осіб. Державна власність не користується захистом ЄСПЛ, але приватна - так. Тому це відкриває нам шлях, аби ми надалі зібрали цифри, хто постраждав на території Криму, та попросили суд присудити суму компенсації, пов'язаної з порушенням прав людини», - сказав глава Мін'юсту.

За його словами, після ухвалення рішення ЄСПЛ по суті йтиметься про визначення розміру збитків, яких завдала Росія з 2014 року по вересень 2022-го на території Криму.

«Ми як держава будемо збирати відомості про розмір завданих збитків, про постраждалих осіб. Ми визначатимемо суму, яка необхідна як компенсація, з подальшим розподілом коштів серед постраждалих», - сказав він.

Наступним етапом юридичної боротьби, за його словами, має стати створення механізму, що примусить Росію до виконання зобов'язань.

Читайте також: Після рішення щодо Криму ЄСПЛ зможе перейти до розгляду індивідуальних заяв - ОП

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», визнавши існування численних порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку держави-агресора.

Росія з 2022 року припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ, попри те що досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року.

Фото: minjust.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-