РФ системно позбавляє українських військовополонених права на справедливий суд - правозахисниця

РФ системно позбавляє українських військовополонених права на справедливий суд - правозахисниця

Ексклюзив
Укрінформ
Росія системно позбавляє українських військовополонених та затриманих цивільних права на справедливий суд, намагаючись перекласти власну відповідальність за скоєні злочини в Маріуполі на українських захисників.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі заявила правозахисниця, голова “Медійної ініціативи за права людини” Ольга Решетилова.

“Я б назвала дії Росії намаганням перекласти власну відповідальність за скоєні злочини, зокрема в Маріуполі, на українських військовослужбовців, безпосередньо на захисників Маріуполя. Найменше Росія віддавала на обмін захисників Маріуполя. Ми також почали спостерігати судові процеси, які відбувалися над цими людьми, на яких їх намагаються звинуватити у злочинах, які вчиняли росіяни. Росія системно позбавляє українських військовополонених та затриманих цивільних права на справедливий суд. Вони не можуть там довести свою невинуватість. І ці судові процеси мають на меті створити з українських військовослужбовців воєнних злочинців”, - сказала вона.

За словами правозахисниці, Росія намагається створити альтернативну правову реальність.

Читайте також: Україна домагатиметься компенсації від РФ постраждалим від порушень прав людини у Криму - Малюська

“Вона намагається створити свою реальність і свій альтернативний трибунал, свій альтернативний суд, який нібито притягуватиме до відповідальності наших військовослужбовців. І вони це роблять. Вони їх засуджують до дуже великих термінів - понад 20 років, а заяви про катування ігноруються”, - наголосила Решетилова.

Вона розповіла, що наразі її команді відомо про 204 так звані судові вироки щодо українських військовополонених та цивільних на окупованих Росією територіях.

“На сьогодні це те, що ми змогли зібрати з відкритих джерел і з деяких наших закритих джерел, то це 204 вироки. Але насправді їх набагато більше. Просто ми не можемо все охопити через складнощі доступу до окупованих територій”, - сказала Решетилова.

Правозахисниця наголосила, що “на окупованих територіях відбувається також переслідування цивільного населення, і це є системною політикою РФ".

Вона зазначила, що рішення ЄСПЛ у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)” підтверджує, що судова система, яку РФ створила в Криму, є незаконною.

“Це рішення ЄСПЛ історичне, на яке ми чекали дуже тривалий час. Хочу звернути увагу, що там є дуже хороший пункт, який говорить про те, що вся ця судова система, яку Росія створила в Криму, є незаконною. А відтак усі рішення, які виносили так звані російські суди в окупованому Криму, є незаконними. І за це Росія має теж понести відповідальність”, - підкреслила правозахисниця.

Читайте також: Воєнні злочини: через жорстоке поводження з українськими полоненими оголосили 12 підозр

Як повідомляв Укрінформ, ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», визнавши існування численних порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку держави-агресора.

Суд, зокрема, наголосив, що мали місце порушення статей 2 (право на життя); 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження); 5 (право на свободу та особисту недоторканність); 6 (право на справедливий суд); 7 (відсутність покарання без закону); 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя); 9 (свобода віросповідання); 10 (свобода вираження поглядів); 11 (свобода зібрань); 14 (заборона дискримінації) та 18 (обмеження на використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Суд також одноголосно постановив, що Російська Федерація не виконала свої зобов'язання за статтею 38 (зобов'язання забезпечити необхідні умови для розгляду справи) Конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-