В Укрінформі відбувся фінальний тренінг проєкту щодо протидії дезінформації

В Укрінформі відбувся фінальний тренінг проєкту щодо протидії дезінформації

Фото
Укрінформ
В Укрінформі відбувся фінальний тренінг проєкту Асоціації інноваційної та цифрової освіти і «Детектор медіа» щодо протидії дезінформації та поширенню фейків.

Тренінг провела журналістка та співзасновниця незалежної української організації StopFake.org Ольга Юркова.

«У 2014 році ми з колегами-журналістами, викладачами Києво-Могилянської академії створили проєкт StopFake. 2014 рік, в Крим зайшли «зелені чоловічки», Янукович втік, суцільна розгубленість, і в інтернеті, медіа, російських медіа зʼявилося дуже багато фейків. Ми з колегами в Могилянській школі журналістики почали обговорювати, що з цим робити", - розповіла Юркова.

За її словами, таким чином виник проєкт StopFake, який покликаний виявляти випадки поширення неправдивої інформації про події в Україні.

Зараз на сайті проєкту StopFake, зазначила журналістка, понад 7 тис. спростованих фейків, а також аналітика щодо того, яким чином вони формують певну точку зору про Україну. Також організація проводить тренінги для медійників, освітян, громадських організацій тощо.

Наразі Асоціація інноваційної та цифрової освіти, спільно з «Детектор медіа» провели масштабний проєкт «Інформаційна безпека», в рамках якого був створений популярний сервіс «Калькулятор фейків» для пересічних українців, які за його допомогою швидко та точно можуть визначати, чи правдиві новини. Даним сервісом вже скористувались понад 30 000 людей.

Як зазначили організатори заходу, також були проведені навчальні вебінари, що зібрали понад 10 000 осіб. На них були практично розібрані реальні приклади пропаганди та фейків, відбулось багато інших заходів для підвищення медіаграмотності серед українців, насамперед жінок.

Окрім цього, в межах проєкту відбулася низка тренінгів у різних містах та областях для тих українок, які прагнуть надалі реалізовувати власні проєкти у сфері протидії дезінформації та медіаграмотності.

Тренінг, який відбувся в пресцентрі Державного інформаційного агентства «Укрінформ», став останнім. Участь у ньому взяли освітянки, активістки громадських організацій, представниці ЗМІ, органів місцевого самоврядування, волонтерки,

Учасниці навчились виявляти фейки та меседжі ворожої пропаганди, отримали навички критичного мислення, опанували основи цифрової безпеки тощо.

Найкращі з учасниць отримали гранти по 2 000 доларів США на реалізацію власних проєктів у сфері протидії дезінформації.

Читайте також: В Україні представили Стратегію з розвитку медіаграмотності до 2026 року

Організатори запевнили, що надалі проєкт буде продовжено.

Як повідомляв Укрінформ, за даними дослідження «Індекс стійкості до дезінформації», Україна демонструє найвищу стійкість до зовнішніх дезінформаційних впливів з-поміж десяти країн Центральної і Східної Європи, за нею ідуть Азербайджан, Чехія та Словаччина.

Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-