Проєкт «Хочу к своим»: Лубінець пояснив, що буде з колаборантами, якщо обмін не відбувся

Проєкт «Хочу к своим»: Лубінець пояснив, що буде з колаборантами, якщо обмін не відбувся

Укрінформ
Суд звільняє від покарання колаборанта, який бере участь у проєкті "Хочу к своим". Але, якщо обмін не відбувся, то суд за клопотанням прокурора приймає рішення про направлення цієї особи для подальшого відбування призначеного раніше покарання.

Про це у Телеграмі поінформував український омбудсман Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

За його словами, після того, як учасник проєкту написав заяву на обмін, і російська сторона готова забрати його, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими ухвалює рішення про його передачу для обміну, а суд на основі статті 84-1 ККУ та за клопотанням прокурора приймає рішення про звільнення його від відбування покарання.

"Після цього вже колишній засуджений під наглядом правоохоронних органів відбуває до місця проведення обміну і, власне, в ході обміну передається російській стороні. Якщо обмін не відбувся... У цьому випадку суд за клопотанням прокурора приймає рішення про направлення засудженого, звільненого від відбування покарання у зв'язку з його передачею для обміну як військовополоненого, для подальшого відбування призначеного раніше покарання", - поінформував омбудсман.

Лубінець зазначив, що після цього засуджений під наглядом тих же правоохоронних органів повертається до місця відбування покарання.

Як повідомляв Укрінформ, 25 липня Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, до складу якого входять Головне управління розвідки Міноборони, СБУ та Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини, презентували державний проєкт "Хочу к своим", що допоможе активізувати обмін українських громадян, які опинились в неволі.

Це вже третій проєкт гуманітарного плану. Зокрема, попередніми були проєкти «Хочу жить» - для добровільної здачі в полон російських окупантів, та «Хочу найти» - для родичів російських окупантів, які шукають своїх рідних і не можуть їх знайти.

Читайте також: Проєкт «Хочу к своим»: в Офісі омбудсмена розповіли, як відбуватиметься обмін

Ці гуманітарні проєкти надають можливості громадянам Російської Федерації, а також особам, які з різних причин або під тиском різних обставин погодились на співпрацю з ворогом, стали на шлях колаборантства і державної зради, власне виправити ті помилки, яких вони припустились, а також потрапити до держави, яку вони вважають для себе ріднішою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-