Українські біженці можуть претендувати на бюджетні місця в державних вишах Латвії

Українські біженці можуть претендувати на бюджетні місця в державних вишах Латвії

Укрінформ
На бюджетні місця в державних вишах Латвії можуть претендувати громадяни України зі статусом міжнародного захисту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Омбудсмена Латвійської республіки.

Офіс Омбудсмена посилається на випадок, коли громадянці України зі статусом міжнародного захисту було відмовлено у бюджетному місці в одному з латвійських вишів, яке фінансується із держбюджету. Відмова була обґрунтована тим, що випускниця є громадянкою України, тобто іноземкою, хоча вона успішно склала державні централізовані іспити.

При цьому зазначається, що Закон "Про підтримку громадянських мешканців України" передбачає виняток із загального порядку, встановленого Законом "Про вищі школи" для громадян України та членів їх сімей, які не можуть повернутися до своєї країни громадянства та набули статусу міжнародного захисту в Латвії.

Закон, серед іншого, передбачає, що навчальні заклади чи коледжі у межах свого фінансування мають право надавати знижки на оплату навчання громадянам України. Також громадяни України мають право претендувати на місце, що фінансується із державного бюджету, у конкурсному порядку.

Читайте також: У Латвії відкрили табір для дітей військовослужбовців штурмової бригади «Лють»

Як повідомляв Укрінформ, уряд Латвії 2024 року виділить Фонду соціальної інтеграції (SIF) 4 443 120 євро на проведення культурно-орієнтаційних курсів та інтеграційних заходів для українських біженців.

Фото: gettyimages.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-