Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 31

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 31

Укрінформ
В Україні з'явиться Міністерство української єдності. Кешбек від держави: до 3 тисяч грн щомісяця можуть отримувати українці.

У випуску:

  • Зеленський анонсував створення Міністерства української єдності
  • Кешбек від держави: до 3 тисяч грн щомісяця можуть отримувати українці
  • Вже 680 тисяч українських сімей подали заявки за програмою єВідновлення
  • Молодим позичальникам за програмою «єОселя» вдвічі знизили перший внесок
  • Родини з дітьми, які перебувають до 30 кілометрів від фронту, отримають допомогу від ЮНІСЕФ
  • Укренерго добудовує першу чергу антидронового захисту на 41 об’єкті
  • Верещук закликала евакуюватися із Покровська, Мирнограда і Селидового
  • Гуманітарний коридор на кордоні з Білоруссю: як виїхати з окупації на підконтрольну територію України
  • Українці у Швейцарії зможуть здати зразки ДНК для пошуку зниклих безвісти родичів
  • Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців ще на рік
  • Укрзалізниця з 1 вересня припиняє продаж квитків на старому сайті
  • На ТОТ України вступ у військову організацію “досааф” стане обов’язковим уже з 14 років

МИ РАЗОМ

В Україні створять інституцію, яка об'єднуватиме українців за кордоном та сприятиме протидії російським наративам. “Разом зі звичною роботою через систему МЗС України готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном”, – наголосив Володимир Зеленський.

ПІДТРИМКА

Кешбек від держави: до 3 тисяч грн щомісяця можуть отримувати українці. Про це в коментарі Укрінформу розповіла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. Уряд ухвалив рішення про запуск "Національного кешбеку" з 2 вересня, який можна буде оформлювати через застосунок "Дія". За місяць можна буде отримати до 3 тисяч гривень компенсації за купівлю українських товарів.

Кошти, отримані за програмою "Національнмий кешбек", можна буде витратити на оплату комунальних, медичних послуг, витратити на спорт, кіно, квитки на потяг або задонатити на ЗСУ.

Більш ніж 680 тисяч українських сімей подали через Дію, цифрові інструменти інформацію про те, що в них пошкоджено або зруйновано житло. За словами Олени Шуляк, Голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, якщо перевести наявну цифру в квадратні метри, то понад 55 млн квадратних метрів нерухомості знищила Російська Федерація за час повномасштабного вторгнення в Україну.

«Станом на сьогодні більш ніж 65 тисяч українських родин скористалися можливістю та отримали гроші для того, щоб провести відповідні ремонтні роботи у своїх домівках», - повідомила політик.

Молодим позичальникам за програмою «єОселя» вдвічі знизили перший внесок. Кабінет Міністрів переглянув окремі параметри програми пільгових кредитів “єОселя”, зокрема, знизив із 20% до 10% розмір першого внеску для позичальників віком до 25 років.

З початку навчального року понад 25 тисяч домогосподарств із дітьми в 30-кілометровій прифронтовій смузі отримають допомогу від ЮНІСЕФ в розмірі 21 800 гривень на зимовий період. Про це за результатами зустрічі з керівником ЮНІСЕФ в Україні Муніром Маммадзаде повідомила віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

В Україні запускають експериментальний проєкт для переселенців . Для того щоб послуги з підтриманого проживання або стаціонарного догляду люди могли отримувати вчасно і в повному обсязі, Мінсоцполітики розробило механізм їх надання ВПО похилого віку і особам з інвалідністю за принципом «гроші ходять за людиною».

Щоб отримати послугу підтриманого проживання чи стаціонарного догляду, потрібно подати письмову чи електронну заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або за місцем звернення. Після укладання договору із надавачем соціальних послуг людина починає отримувати послугу, а кошти – для сплати за отриману послугу – Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю перерахує їй на банківську картку. За послуги людина самостійно розраховується карткою.

МОБІЛІЗАЦІЯ

Кабмін спростив надання відстрочки від мобілізації при догляді за хворими. Військовозобов'язаним, які доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною та/або своїм батьком/матір'ю, більше не потрібно зазначати у заяві до ТЦК інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї, а також подавати документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншими членами сім’ї. Таку інформацію зазначають лише військовозобов’язані, які здійснюють догляд за хворими батьками дружини. ТЦК перевірятимуть її за даними державних реєстрів.

Брати і сестри загиблих та безвісти зниклих отримали відстрочку від мобілізації. Верховна Рада ухвалила закон щодо розширення кола військовозобов’язаних для надання відстрочки від призову на військову служби під час мобілізації. Законом передбачено надання відстрочки від призову для військовозобов’язаних чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли без вісти під час участі у бойових діях.

ЕНЕРГОЗАХИСТ

«Україна – перша в світі країна, яка винайшла комплексне рішення фізичного захисту від ударів БПЛА. Захисні залізобетонні конструкції витримують прямий удар «шахедів», які є найбільш небезпечними для об’єктів високовольтної мережі, та захищають обладнання від уламків ракет», - наголосили в Укренерго.

Компанія фіналізує будівництво першої черги антидронового захисту високовольтного обладнання на 41 об’єкті, системи захисту ще 22 підстанцій облаштовує Держвідновлення.

ЕВАКУАЦІЯ

Віцепрем’єрка-міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала громадян евакуюватися із Покровська, Мирнограда і Селидового Донецької області. Вона додала, що перебування там цивільних також заважає працювати Силам оборони. Охочі евакуюватися можуть звертатися за такими контактами: загальна “гаряча лінія” по Донецькій області: 0-800-500-121; Покровська громада: 0-800-300-101; Селидівська громада: 080-033-64-54; Мирноградська громада: 050-648-15-19; Мінреінтеграції: 15-48.

Основний гуманітарний коридор, яким українці з ТОТ можуть повернутись на підконтрольну Україні територію, відтепер на кордоні з Білоруссю у Волинській області (КПП Мокрани – Доманове). Гуманітарний коридор у Сумській області (Колотилівка – Покровка) залишається закритим на невизначений термін. 

У Мінреінтеграції наголосили, що відсутність документів не може бути підставою для відмови в евакуації з небезпечних районів. Евакуація здійснюється безкоштовно, для попереднього запису необхідно звернутися до місцевих органів влади. Поселення в місцях тимчасового проживання для переселенців без документів, які посвідчують особу, також можливе. Це передбачено постановою КМУ № 930 “Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб” від 1 вересня минулого року.

Комендантську годину збільшили ще у двох містах Донеччини. У містах Курахівка та Гірник Донецької області комендантська година починатиметься о 15:00 та завершуватиметься об 11:00 наступного дня.У містах Мирноград та Селидове, де комендантська година триває 20 годин, ще залишаються 829 дітей.

ЗА КОРДОНОМ

Українці у Швейцарії зможуть здати зразки ДНК для пошуку зниклих безвісти родичів. Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти збиратиме зразки ДНК в українців до 10 вересня цього року. Для запису на відбір ДНК зразків просимо залишити інформацію про особу, яка зникла безвісти, за посиланням або надавши відповідну інформацію за телефоном МКЗБ в Україні +38(068)791-00-00 (доступні також месенджери Telegram, Viber, Whatsapp). Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти упродовж літа збиратиме зразки ДНК в українців за кордоном у восьми країнах - Молдові, Румунії, Болгарії, Угорщині, Франції, Люксембурзі, Бельгії, Нідерландах.

Литва продовжила тимчасовий захист для українських біженців ще на рік. Зазначається, що посвідки на постійне проживання, які діяли до 4 березня 2025 року, будуть продовжені до 4 березня 2026 року. Наразі понад 44 300 осіб мають дійсні дозволи на проживання в Литві за схемою тимчасового захисту.

УКРЗАЛІЗНИЦЯ 

Щоб “полювання” за квитком стало успішним, представник Укрзалізниці радить, по-перше, планувати поїзду заздалегідь. За 20 діб можна придбати квиток на будь-який рейс на будь-яку полицю з деякими вийнятками. Якщо ж горизонт планування не такий великий, то варто скористатися застосунком Укрзалізниці, в якому можна оформити моніторинг з автовикупом, розповів керівник з пасажирських комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко. Тобто ви формуєте замовлення на певний потяг з побажаннями щодо місця і його розташування і додаток видає сповіщення в момент, коли це купе з’явиться. Цей моніторинг дозволяє аналізувати, де саме найбільший попит, аби знати, куди потрібно додати причіпний вагон. Наразі 86% квитків продаються онлайн, оскільки купувати в застосунку зручніше і дешевше. Як повідомлялося, Укрзалізниця з 1 вересня припиняє продаж квитків на старому сайті. 

Укрпошта з вересня доставлятиме документи українцям за кордоном. Українці зможуть оплатити доставку паспорта в особистому кабінеті на сайті Укрпошти за допомогою електронної марки з QR-кодом. Єдина ціна доставки у будь-яку країну світу становитиме 6 доларів та 10 гривень ПДВ. Коли паспорт буде виготовлено на території України, Укрпошта забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи в країні, де замовляли документ, для подальшої видачі заявнику.

ТОТ

На тимчасово окупованій території Запорізької області російські загарбники конфіскують понад 100 тисяч одиниць нерухомості, які вони визнали "безгоспними".

Окупанти знизили вік вступу молоді у так звані “досааф”. Відтепер проходження навчання у “добровольноє общество содействія арміі, авіаціі і флоту росіі” стане обов’язковим вже з 14 років. До цього вік прийому становив 18 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-