В Україні створюється служба супроводу військовослужбовців - які основні завдання

В Україні створюється служба супроводу військовослужбовців - які основні завдання

Інфографіка
Укрінформ
Кабінет Міністрів визначив порядок роботи та діяльності служб супроводу в інтересах соціальної підтримки українських захисників і членів їхніх родин.

Про це повідомили в Міністерстві оборони, передає Укрінформ.

Як зазначається, уряд прийняв відповідну постанову під час сьогоднішнього засідання.

Документ має назву: «Деякі питання впровадження діяльності служб супроводу військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейських та членів їх сімей». Розробило його Міноборони спільно з Генеральним штабом Збройних сил України.

В оборонному відомстві поінформували, що прийнята постанова вже впроваджується. Нею передбачено, зокрема, створення служб супроводу в органах військового управління, військових частинах, навчальних військових центрах і закладах.

Такі служби опікуватимуться військовослужбовцями, особами рядового й начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейськими та членами їхніх сімей.

Формуватимуть служби супроводу на базі структурних підрозділів, до повноважень яких належить питання забезпечення соціального захисту, або за рахунок штатних посад за відповідними напрямами роботи. За потреби до виконання відповідних завдань залучатимуться представники інших служб.

Як констатувала заступниця міністра оборони Наталія Калмикова, кількість військовослужбовців в армії від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зросла в рази.

Читайте також: Заявка на відстрочку, цифровий рекрутинг та облік у ТЦК: у «Резерврозробляють нові функції

До війська долучилися багато цивільних, котрі раніше ніколи не стикалися з армією. Усім їм потрібна допомога для вирішення нагальних питань, що виникають під час служби.

«Саме тому створюємо абсолютно нову службу, основна мета якої – надання своєчасної та якісної допомоги військовослужбовцям», – зазначила Калмикова.

За її словами, служби супроводу працюватимуть у всіх військових частинах, у їхній відповідальності буде лише цей напрям. Займатимуться вони не лише чинними військовослужбовцями, але й членами родин загиблих, зниклих безвісті та полонених.

Основним завданням служб супроводу буде допомога військовослужбовцям у вирішенні низки соціальних та медичних питань, серед яких – наступні:

  • супроводження поранених, зокрема через надання їм допомоги в питаннях направлення та проходження військово-лікарських комісій і медико-соціальних лікарських комісій, підтримка комунікації з членами їхніх сімей;
  • супроводження членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти та полонених, надання їм допомоги в питаннях реалізації належних пільг і гарантій;
  • сприяння в оформленні документів, необхідних для надання військовим посвідчень, що підтверджують статус особи, на основі якого надаються відповідні пільги та компенсації;
  • участь у заходах супроводження або підтримки тих, хто звільняється зі служби.

Уповноважені особи служб супроводу виявлятимуть й оцінюватимуть соціальні потреби військовослужбовців, уточнюватимуть інформацію у закладах охорони здоров’я про потреби поранених та хворих.

У їхній компетенції буде також надання всіх необхідних консультації та забезпечення «зворотного зв'язку» з надавачами соціальних послуг щодо вирішення актуальних питань військовослужбовців.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні в Україні офіційно з'явилася професія «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-