Жолнович: Пріоритет - вже зараз повертати з-за кордону дітей із закладів опіки до сімейних форм виховання

Жолнович: Пріоритет - вже зараз повертати з-за кордону дітей із закладів опіки до сімейних форм виховання

Ексклюзив
Укрінформ
У Міністерстві соціальної політики розпочинають роботу з повернення евакуйованих статусних дітей до України і розміщення їх у сімейні форми виховання.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

«Наразі за кордоном перебуває близько 3000 дітей із закладів опіки. Їхнє перебування фінансується коштом наших міжнародних партнерів у тих країнах, де вони розміщуються. Однак для нас пріоритет, щоб зараз вже почати роботу і розміщувати в сімейні форми виховання цих дітей», - сказала вона.

Жолнович зауважила, що діти за кордоном перебувають у гарних умовах, але їхнє життя «заморожене». Вона підкреслила, що базові навички щодо ухвалення рішень, побудови кордонів, фінансового планування й піклування про себе здобуваються саме в родині.

Читайте також: В евакуації за кордоном перебувають 2 155 українських дітей-сиріт

Також урядовиця поінформувала, що до великої війни зі статусом сироти або позбавлених батьківського піклування було 65 тис. дітей. Сьогодні, за її словами, дітей з такими статусами близько 67 тис.

«Ми повинні зрозуміти, що завжди є діти, які потрапляють в систему опіки з різних причин, – батьки не дуже добре доглядають, відмовляються від них через інвалідність. Таких дітей до 8 тис. щороку. Але потім частина з них повертаються додому, після проведення відповідної роботи з батьками, частину забирають родичі. З 67 тис. дітей переважна більшість – в опіці у родичів. Тільки 5,5 тис. дітей, які мають статус, проживають в інтернатних закладах», - зазначила Жолнович.

Читайте також: Мінсоцполітики пропонує позбутися терміну «дитячий будинок сімейного типу»

Як повідомляв Укрінформ, у Мінреінтеграції заявили, що робоча група з представників центральних органів виконавчої влади, обласних військових адміністрацій, громадських і міжнародних організацій розробить план повернення дітей, через російську агресію евакуйованих у складі закладів за межі України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-