Для внесення Дмитрука в базу Інтерполу треба ще кілька технічних моментів - ДБР

Для внесення Дмитрука в базу Інтерполу треба ще кілька технічних моментів - ДБР

Укрінформ
Державне бюро розслідувань очікує від правоохоронців Великої Британії інформацію щодо перебування народного депутата України Артема Дмитрука на її території. Наразі тривають технічні процедури щодо внесення депутата в базу Інтерполу.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

«Відколи було відкрито кримінальне провадження щодо незаконного перетину чинним нардепом кордону, слідство ДБР робить усе для того, щоб, по-перше, було встановлено, як саме йому вдалося перетнути кордон нелегально і незаконно, поза межами пункту пропуску на територію так званого Придністров'я. І, власне, робиться усе для того, щоб встановити місце його перебування на сьогоднішній день. Отже, орган досудового розслідування робить певні кроки, які забезпечують саме цю процедуру», - повідомила Сап'ян.

Вона відзначила, що наприкінці минулого тижня Дмитрука оголошено в міжнародний розшук, однак наразі тривають технічні процедури щодо внесення його в базу Інтерполу.

«Для того, щоб він потрапив в базу Інтерполу, потрібно ще декілька технічних моментів, коли ця процедура запускається. І тоді Україна і ДБР може розраховувати, що наші колеги, правоохоронці з інших держав, будуть активно допомагати і співпрацювати, і матимуть законні підстави, щоб затримати народного депутата на території іншої країни, яка співпрацює з Україною», - повідомила Сап'ян.

Читайте також: Втеча Дмитрука за кордон: прокуратура вимагає збільшити заставу учаснику схеми

Вона також зазначила, що після оприлюднення відео, на якому Дмитрука бачили у Великій Британії, слідчі ДБР звернулись до своїх британських колег. Наразі встановлюється місце знаходження народного депутата.

«Звичайно, що слідчі звернулися одразу до своїх колег з Великої Британії для того, щоб ті могли дійсно підтвердити, що цей чинний депутат перебуває безпосередньо там. Ну і, звичайно, що у них з'являться вже законні підстави, щоб його затримати. Встановлюється його місцезнаходження. Як тільки ми будемо знати, і слідство нам повідомить, ми одразу проінформуємо суспільство», - запевнила радниця.

Відповідаючи на питання, як вдалося Дмитруку втекти, попри спостереження за ним правоохоронців, Сап'ян зауважила, що ДБР не мало законних підстав його затримувати.

«ДБР і слідство вбачало ознаки підготовки до організації можливої втечі, але у слідства не було законних підстав для того, щоб затримати. Саме Генеральний прокурор може оголошувати підозру чинним народним депутатам. Було оголошено підозру уже після того, як він залишив територію України. Якби була підозра, то були би законні підстави, не було підозри - не було законних підстав», - зазначила радниця.

Відповідаючи на питання, чи планує ДБР допитати народного депутата від забороненої партії ОПЗЖ Суто Мамояна, помічник якого нібито допоміг Дмитруку виїхати незаконно за кордон, речниця запевнила, що всі дані перевіряються. Вона не виключила, що помічника депутата могли ввести в оману, і він не знав, що вчиняє протиправні дії.

«Поки що ознак умисного злочину слідство не вбачає, але якщо в ході досудового розслідування виявиться щось інше, або хтось зі свідків дасть інші дані і проявиться, що людина була обізнана в тому, що вона бере участь у злочині (а я нагадаю, що сприяння незаконному перетину державного кордону - це злочин, за який за кримінальним кодексом можна сісти у в'язницю до 7 років), то, звичайно, що будуть проведені відповідні процесуальні і слідчі дії», - сказала Сап'ян.

Читайте також: Авто, яким Дмитрук приїхав до кордону, придбали спеціально для втечі - ДБР

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за фактом отриманої інформації щодо можливої організації незаконного перетину кордону народним депутатом України Артемом Дмитруком.

ДБР підтвердило, що Дмитрук нелегально перетнув кордон, і оголосило його в міжнародний розшук.

Печерський районний суд Києва обрав Дмитруку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Правоохоронці встановили та оголосили підозру трьом особам, які допомагали депутату незаконно перетнути кордон, одного учасника схеми затримали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-