У деклараціях ексомбудсменки виявили порушення на понад ₴42 мільйони

У деклараціях ексомбудсменки виявили порушення на понад ₴42 мільйони

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки незаконного збагачення на майже 10 млн грн та ознаки неправдивого декларування на понад 32,4 млн грн в ексомбудсменки та ексчленкині правління Пенсійного фонду України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами повних перевірок декларацій за 2022 та 2023 роки встановило в діях ексомбудсменки, яка на кінець 2023 року була членкинею правління Пенсійного фонду України, ознаки незаконного збагачення на майже 10 млн грн та ознаки недостовірного декларування на понад 32,4 млн грн", - йдеться в повідомленні.

У відомстві уточнюють, що за результатами перевірки декларації за 2022 рік встановлено ознаки неправдивих відомостей на понад 12,4 млн грн, з яких 2,4 млн грн - не відображені відомості про дохід, завдяки якому декларантка здійснила погашення позики перед банком, та вказала 10 млн грн, нібито отриманих у позику від третьої особи.

"Такий "позичальник" повідомив, що його попросили оформити надання позики від свого імені декларанту, власних коштів в такому розмірі він не мав і фактично їх не передавав", - зазначають в агентстві.

Водночас, за інформацією НАЗК, у декларації за 2023 рік фінансове зобов’язання збільшилось до 20 млн грн. Крім того, за результатами повної перевірки декларації за 2023 рік відомство встановило ознаки незаконного збагачення у зв’язку з набуттям декларанткою грошових активів з непідтверджених джерел для погашення позики перед банком, розмір яких перевищує її законні доходи на 9,9 млн грн.

Читайте також: Шукати активи за кордоном буде простіше: НАЗК приєдналося до платформи Європолу SIENA

"У діях ексомбудсменки та ексчленкині правління Пенсійного фонду України виявлено ознаки правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366-2 Кримінального Кодексу України (недостовірне декларування) та ст. 368-5 ККУ (незаконне збагачення). За матеріалами повних перевірок декларацій Національна поліція України розпочала кримінальні провадження", - інформують у НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж року роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів до Національного агентства з питань запобігання корупції надійшло 3,8 тис. звернень про корупцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-