Горбулін: Територіальні втрати у 2024 році - наслідок розділеного суспільства

Горбулін: Територіальні втрати у 2024 році - наслідок розділеного суспільства

Ексклюзив
Укрінформ
У справі захисту держави українці мають рівні обов’язки, але фактична ситуація є іншою, і наші територіальні втрати у 2024 році є наслідком розділення суспільства.

Такою думкою в інтерв’ю Укрінформу поділився перший віцепрезидент НАН України, голова наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень Володимир Горбулін, назвавши три фактори, що заважають позитивному погляду у майбутнє України.

«Перший – наша об’єктивна залежність, десь відсотків на 90, від підтримки ззовні. Другий – відсутність жорстких покарань за корупцію, яка у воєнний час має прирівнюватися до зради. Третій – занадто повільне просування до суспільної справедливості: у справі захисту держави всі представники суспільства мають рівні обов’язки, але по факту ми бачимо дещо розділене суспільство, і над цим треба працювати. Тил ще не на війні, і тому наші територіальні втрати у 2024 році – це якраз наслідки розділеного суспільства, це – найбільш небезпечний виклик», – зазначив Горбулін.

Читайте також: Горбулін: Чиновники мають поступово пройти через фронт

Водночас, якщо українці подолають ці негативи, то будуть здатні «не тільки перемогти ядерного противника, але й на десятиліття забезпечити рівновагу військових потенціалів, бо наш людський феномен має ще й прояв у стрімкому розвитку технологій», – підкреслив він.

За словами Горбуліна, українців від росіян різко відрізняє здатність до самоорганізації, і ще перед першим Майданом західні аналітики відзначали, що в Україні громадські інститути більш потужні, ніж владні. «І це на тлі деградації мас у Росії – під усе більшим тиском імперських проявів у владі та при удосконаленні пропагандистських і репресивних конструкцій. Тож найбільшим піком прояву самоорганізації стало стрімке й стихійне формування збройного опору в лютому-березні 2022 року, певною мірою, всупереч нерозвинутим структурам територіальної оборони. Тут влада йшла за самоорганізацією народу, а не навпаки, але спромоглася підхопити ініціативи знизу й сформувати досить потужну систему у вигляді Сил територіальної оборони як окремого роду ЗСУ», – зауважив він.

Читайте також: Бійці ППО: Хлопці з наших мобільних підрозділів із кулеметів збивали ракети

У подальшому у ході війни українські підрозділи демонстрували ініціативність, креативність та автономності, на відміну від жорстко вертикально підпорядкованих підрозділів противника. «Це досі дає змогу утримувати переваги на полі бою у майстерності його ведення – ми маємо сотні чудових ілюстрацій зупинки та рішучого розгрому сил противника, попри його традиційну перевагу в кількості людей, озброєнь та боєприпасів», – наголосив Горбулін.

Як повідомлялося, більшість українців – 62% – вважають, що гарантії безпеки з боку інших країн зможуть убезпечити Україну від можливої агресії Росії у майбутньому. Про це свідчать дані опитування Фонду «Демократичні ініціативи».

Крім того, на цьому етапі війни більшість українців (64%) переконані, що агресія Росії була неминучою після відновлення Україною незалежності, тоді як ті, хто вважає, що цього могло б і не статися, перебувають у меншості (18%). Так само більшість респондентів (59,5%) переконані, що незалежно від умов завершення нинішньої війни з Росією, у майбутньому РФ знову атакуватиме Україну. Таку позицію поділяють 68% респондентів на заході, 60% – у центрі, 55,5% – на сході і 45% – на півдні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-