Кількість зареєстрованих кіберінцидентів минулого року зросла на 62,5% - Держспецзв’язку

Кількість зареєстрованих кіберінцидентів минулого року зросла на 62,5% - Держспецзв’язку

Укрінформ
У 2023 році кількість зареєстрованих кіберінцидентів зросла на 62,5%, як порівняти з 2022 роком.

Як передає Укрінформ, такі дані наводить у своєму звіті оперативний центр реагування на кіберінциденти Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку за результатами роботи системи виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти та кібератаки у 2023 році.

Зокрема, протягом 2023 року за допомогою засобів системи виявлення вразливостей (СВВ) було опрацьовано близько 18 млрд подій, отриманих за допомогою засобів моніторингу, аналізу та передачі телеметричної інформації про кіберінциденти та кібератаки; виявлено 133 млн підозрілих подій інформаційної безпеки (при первинному аналізі); опрацьовано 148 тис. критичних подій інформаційної безпеки (потенційні кіберінциденти, виявлені шляхом фільтрації підозрілих подій інформаційної безпеки та вторинного аналізу).

Крім того, за даними звіту, безпосередньо аналітики безпеки зафіксували та обробили 1105 кіберінцидентів, що на 62,5% більше, ніж за результатами 2022 року.

Протягом 2023 року до СВВ було підключено 24 нових обʼєкти кіберзахисту з урядового, енергетичного та військового секторів.

Читайте також: Уряд затвердив план заходів з реалізації Стратегії кібербезпеки

«Підсистемами, що належать до складу СВВ, в автоматичному режимі було детектовано 1 516 861 підозрілий унікальний файл протягом звітного періоду. При цьому серед сімейств шкідливого програмного забезпечення, детектованих у подіях інформаційної безпеки категорії «02 Шкідливий програмний код», переважають SmokeLoader, Agent Tesla, Snake Keylogger, Remcos, Formbook», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, в Україні команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA від січня 2022 року до вересня 2023-го зафіксувала майже чотири тисячі кіберінцидентів.

Фото: Держспецзв’язку

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-