СБУ оголосила підозру пропагандисту, який придумав назву «ввічливі люди» для військових РФ у Криму

СБУ оголосила підозру пропагандисту, який придумав назву «ввічливі люди» для військових РФ у Криму

Укрінформ
Служба безпеки задокументувала нові злочини блогера-колаборанта Бориса Рожина. Він є автором виразу «ввічливі люди», яким називав угруповання Російської Федерації, що захоплювали Крим у 2014 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Наразі блогер є одним із ключових рупорів Кремля, який публічно підтримує повномасштабну війну РФ проти України та виправдовує воєнні злочини рашистів. Серед іншого, він закликає до повного знищення цивільної інфраструктури Харкова і виступає за продовження масованих ракетно-бомбових ударів по місту», - зазначили в СБУ.

Встановлено, що антиукраїнський контент Рожин поширює під псевдонімом Colonelcassad через власні акаунти у соцмережах, із загальною аудиторією майже 1 млн користувачів.

За даними слідства, фігурант почав публічно підтримувати агресора ще під час захоплення Криму, де проживав та заробляв фрілансінгом. Згодом він очолив там окупаційне інтернет-видання «голос Севастополя», яке поширює кремлівські фейки про війну проти Україна.

Читайте також: Юристи фонду Джорджа Клуні хочуть притягнути до відповідальності пропагандистів РФ

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Рожину про підозру одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій); ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ст. 436 (пропаганда війни).

У СБУ нагадали, що слідчі повідомили Рожину про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Читайте також: Учаснику «Самооборони Криму» повідомили про підозру - допомагав росіянам захопити півострів

Оскільки зловмисник переховується на тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи, щоб його знайти і покарати.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України заочно оголосила підозру керівнику так званого регіонального штабу «Юнармії» в тимчасово окупованому Криму Сергію Гаврильчуку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-