На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне

На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне

Укрінформ
На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила під час міжнародної науково-практичної конференції «Катастрофа каховського водосховища: рік «післязавтра» і перспектива майбутнього» начальник Голопристанської міської військової адміністрації Світлана Лінник.

«Сьогодні ропа опрісніла, там ловиться риба. Мешканці місцеві ловлять рибу. Територія води, територія самого озера набагато збільшилася», - зазначила Лінник.

Вона нагадала, що територія озера Соляне - це мулові грязі, ропа, які мали лікувальні властивості і які користувалися попитом у тих, хто приїздив на лікування у місцевий санаторій «Гопри».

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: шкода довкіллю попередньо становить146 мільярдів

Також Лінник розповіла, що з 14 населених пунктів громади шість - були затоплені, з них чотири - стовідсотково. Місто Гола Пристань - на 80%. Рівень води у цих населених пунктах складав від 3,5 метрів і вище. Піддалися затопленню інфраструктурні об’єкти, зокрема, об’єкти підприємств газо- та електрозабезпечення, водоканалу, були затоплені свердловини і каналізаційні системи.

За її словами, після деокупації треба повертати ці території до повноцінного нормального життя, тому такою важливою нині є робота науковців.

Як повідомлялося, місцевий бальнеологічний курорт славився сульфідними муловими грязями і хлоридною натрієвою ропою озера Соляне. В його ропі містилися хлористий, сірчанокислий та вуглекислий натрій, калій, магній, бром, йод, в лікувальному мулі – ряд розчинних солей і нерозчинних сполук.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-