Підозру оголосили ексначальнику російської катівні, що діє на ТОТ Луганщини

Підозру оголосили ексначальнику російської катівні, що діє на ТОТ Луганщини

Оновлено
Укрінформ
Правоохоронці оголосили підозру ексначальнику колишньої Суходільської виправної колонії, на базі якої російські загарбники облаштували катівню.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генерального прокурора

Встановлено, що на своїй псевдопосаді чоловік віддавав накази про вчинення жорстокого поводження із полоненими захисниками України, яких росіяни доправляли до колишньої виправної колонії.

Серед полонених був військовослужбовець із тяжкими пораненнями, якому категорично не можна було рухатися, зокрема самостійно відвідувати їдальню в загальному порядку. Однак він вимушений був це робити. Як наслідок, у полоненого відкрилася кровотеча, і він помер.

Решта військовополонених ушанували пам'ять побратима, промовивши, зокрема, гасло: «Герої не вмирають». За це так званий начальник установи нецензурно висловлювався на їхню адресу та в присутності інших підпорядкованих йому працівників погрожував застосувати фізичне і психологічне насильство, наголосивши, що тепер «буде їм весело».

Читайте також: МКС визначає локації, на яких представники РФ катували українців - Голліс

Із червня по кінець листопада 2022 року підпорядковані фігуранту «співробітники» колишньої колонії на виконання його наказу систематично завдавали військовополоненим численні удари кийками по різних частинах тіла, під час відвідування їдальні примушували їх навприсядки йти один за одним, били кийками по спині, шиї та руках.

Так званому начальнику колишньої колонії інкримінується порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Особи підлеглих підозрюваного, які виконували його злочинні накази, на сьогодні не встановлені.

Як уточнили у Службі безпеки України, фігурантом є Володимир Рудяк. Він керував Суходільською виправною колонією із 2007 року.

Після окупації частини Луганської області підозрюваний одним із перших перейшов на бік російських загарбників. У винагороду за це був «перепризначений» керівником захопленої пенітенціарної установи.

Після початку повномасштабної війни до Суходільської тюрми почали звозити українських військовополонених та викрадених місцевих жителів – учасників руху опору.

За даними слідства, у застінках бранців до непритомності били спеціальними кийками ПР-73. За вказівкою Рудяка їх також ставили до стіни й імітували розстріл.

Фігурант змушував незаконно ув’язнених навприсядки пересуватися по коридорах російської катівні та днями морив їх голодом. Таким чином він намагався схилити потерпілих до співпраці з російськими загарбниками у війні проти України.

Читайте також: Україна співпрацює з МКС: збирає докази катувань військовополонених і цивільних

СБУ зібрала на Рудяка доказову базу. Матеріли справи планується передати до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Підозрюваний переховується на тимчасово окупованій частині сходу України. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, підозру отримав так званий народний керівник «Горлівської міліції», який узяв у заручники двох українських правоохоронців для викупу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-