Доступ до судів складний: правозахисниця розповіла про моніторинг «політичних» справ у Криму

Доступ до судів складний: правозахисниця розповіла про моніторинг «політичних» справ у Криму

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму постійно триває судовий моніторинг політично вмотивованих справ, але після повномасштабного вторгнення набагато складніше стало із доступом до «судових процесів».

Про це заявила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час Третього міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи, який проходить у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Триває судовий моніторинг в окупованому Криму. Після повномасштабного вторгнення набагато складніше стало із доступу до судів, зокрема в Криму введений жовтий рівень терористичної загрози і це означає, що у більшості судів існує заборона на відвідування відкритих судових засідань. А це порушення гласності судових процесів", - сказала Печончик.

Експертка нагадала, що політичні в'язні та політично вмотивовані справи з'явилися з перших років окупації українського півострова, їх тоді було декілька десятків і ця цифра постійно зростала.

Читайте також: Експертна мережа Кримської платформи розширюється - Ташева

За її словами, правозахисники мали їх документувати, оскільки міжнародні організації не мали і не мають доступу до окупованого Криму.

Печончик зауважила, що до політично вмотивованих справ, які стосувалися релігійних переслідувань додалися обвинувачення в державній зраді або співпраці з іноземною державою.

"Зараз ми моніторимо 8 таких справ, хоча до 2021 року їх не було взагалі, а потім було по одній справі на рік", - сказала вона.

Також, за словами експертка, правозахисники спостерігають за частиною Херсонської та Запорізької областей, які окупувала Росія, де масово російські загарбники викрадали людей, перевозили до Криму та часто утримували в стані інкомунікадо, не висуваючи звинувачень. Зараз їх справи починають повертатися до цих областей, тому що Росія почала там створювати свою судову систему, як було колись у Криму та в Донецькій і Луганській областях, поінформувала Печончик.

Вона наголосила, що сьогодні викликає занепокоєння і тенденція, коли РФ судить українських військовослужбовців за сам факт участі у бойових діях, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. Також фіксується багато справ для придушення руху спротиву, мова йде про активістів руху "Жовта стрічка" та інших людей, які різними способами протестували проти війни і показують український спротив в тимчасово окупованому Криму.

На її переконання, зібрані докази незаконних затримань та обвинувачень є важливими для тих кримінальних процесів і розслідувань, які відбуваються на материковій частині України зокрема, щодо незаконного позбавлення волі українських громадян.

Читайте також: У Криму касаційний «суд» залишив чинним вирок журналістці Ірині Данилович

"Це важливо, щоб підтримувати тих людей, яких несправедливо судять і обвинувачують, і в інформаційному просторі України привертати увагу до цих судів і справ. Це важливо для міжнародних організацій, які ведуть моніторинги щодо порушень прав людини на окупованих територіях, зокрема в Криму, не маючи туди доступу", - додала Печончик.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Кримськотатарського ресурсного центру у тимчасово окупованому Криму з 2014 року кількість політв’язнів і переслідуваних досягла 331. Із них - 54 людини вже звільнено, з яких 34 - представники корінного кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-