Політв'язня з Криму Абдулганієва п'ять місяців тримають у ШІЗО - активісти

Політв'язня з Криму Абдулганієва п'ять місяців тримають у ШІЗО - активісти

Укрінформ
Політв'язня з Криму Ескендера Абдулганієва п'ять місяців тримають у ШІЗО у виправній колонії Кемеровської області РФ.

Про це повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Засудженому на 12 років позбавлення волі кримському політв'язню Ескендеру Абдулганієву регулярно продовжують перебування у ШІЗО у виправній колонії № 41 у Югрі Кемеровської області. Абдулганієв безперервно провів в ізоляторі вже п'ять місяців, за винятком п'яти днів з 31 травня до 4 червня, коли його перевели до приміщення камерного типу (ПКТ)", - йдеться у повідомленні.

Про те, що його не повернуть до загону і фактично триматимуть у нестерпних умовах скільки потрібно, політв'язень дізнався 16 травня. Тоді в будівлі ШІЗО проходила комісія за участю начальника колонії Дмитра Жилякова, заступника начальника з безпеки та оперативної роботи Андрія Сидорова, інших керівних осіб, лікаря та психолога.

Усі вони оголосили, що Абдулганієв є «злісним порушником, схильний до постійних порушень». Його поставили на профоблік через «порушення» дисципліни та оголосили про переведення на суворі умови утримання. А 17 травня Абдулганієву заявили про те, що тепер він три місяці утримуватиметься у ПКТ через «постійні порушення».

Читайте також: Політв'язня з Криму Зекір'яєва у РФ відмовляються переводити в колонію ближче до дому

Ескендер зізнався, що заперечувати порушення, через які він виявляється то у ШІЗО, то у ПКТ, він не буде. За його словами, раніше його утримували в камерах для чотирьох засуджених. І найдовше з усіх, з ким він сидів у ШІЗО, тримають його одного. Наразі його перевели в іншу камеру для трьох ув'язнених, але там він перебуває один. Абдулганієв наголосив, що вважає це порушенням, оскільки у ВК-41 поодинокі камери відсутні.

Він також поскаржився на незадовільні умови утримання.

«У камері відсутня вентиляція, відчинене вікно не рятує ситуацію. У спекотну погоду в камері дуже жарко та задушливо. Я на другому поверсі, але на першому сиро. І якщо вночі відчинити вікно, то залітають комарі. Вважаю, що будівля, в якій знаходяться ШІЗО та ПКТ, не призначена для проживання», - зазначив кримський татарин.

Крім того, він поскаржився на якість води. Питну воду можна набрати тільки з-під крана, але вона іржава і на дні залишається пісок, додав політв'язень

Як повідомлялося, учасників "красногвардійської групи" затримали у лютому 2019 року. Їх звинуватили у причетності до діяльності ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір".

Рустема Емірусеїнова в Росії засудили до 17 років позбавлення волі, Арсена Абхаїрова — до 13, Ескендера Абдулганієва - до 12 років. Згідно з рішенням суду, перші два роки вони мають провести у в'язниці.

Раніше Укрінформ повідомляв, що фігурантів справи "кримських мусульман" Арсена Абхаїрова, Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдулганієва утримують у російській тюрмі довше встановленого судом терміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-