Уперше за п'ять років Росія віддала політв'язня з Криму - Ташева

Уперше за п'ять років Росія віддала політв'язня з Криму - Ташева

Укрінформ
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял (Джелялов) став першим кримським політв'язнем, якого Росія віддала Україні в рамках обміну з 2019 року.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомила представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, передає Укрінформ.

"З 2019 року звільнення кримських полонених фактично було призупинено, тому що кремлівська влада не була готова віддавати кримських в'язнів", - заявила Ташева.

Вона нагадала, що станом на вчора таких в'язнів було 218, тепер, зі звільненням Джеляла, їх стало 217. Серед них 60% - кримські татари.

Читайте також: У Києві експерти обговорили Стратегію когнітивної деокупації Криму

Як повідомляв Укрінформ, 28 червня з російського полону вдалося повернути ще десятьох цивільних громадян України, серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, в тимчасово окупованому Криму з 2014 року кількість політв’язнів і переслідуваних досягла 331. Із них 54 людини вже звільнено, з яких 34 - представники корінного кримськотатарського народу.

Під час обміну в серпні 2019 р. в Україну повернули кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха й Едема Бекірова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-