На Донеччині СБУ за пів року оголосила 55 підозр колаборантам

На Донеччині СБУ за пів року оголосила 55 підозр колаборантам

Укрінформ
У Донецькій області за шість місяців 2024 року СБУ оголосила 55 підозр колаборантам, були винесені 11 вироків колаборантам-керівникам.

Про це повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на запитання кореспондентки Укрінформу.

«Протягом шести місяців наші слідчі повідомили 48 підозр колаборантам-керівникам та сім підозр зрадникам-силовикам... Цьогоріч маємо 11 вироків стосовно колаборантів-керівників», - сказала Прищепа.

Вона зазначила, що у СБУ, зокрема, зібрали доказову базу злочинної діяльності колаборантки, яка обіймає посаду заступниці "голови "ДНР".

«Ця зловмисниця відповідає за функціонування та діяльність псевдопарламенту квазіутворення. Слідство встановило, що колаборантка почала співпрацювати з окупантами ще у 2014 році, одразу після захоплення територій Донецької області. Колишня бухгалтерка із Донецька виконувала обов'язки заступника міністра фінансів, а згодом стала віцепрем'єр-міністром при бойовиках», - розповіла співробітниця СБУ.

Читайте також: СБУ викрила ексчиновницю Луганської міськради, яка обіймає посаду «віцепрем'єрки ЛНР»

Вона зазначила, що ця злочинниця після незаконних виборів восени 2023 року була перепризначена на нинішню свою посаду. Правопорушниця особисто координує взаємодію органів влади загарбників, фейкових міністерств та відомств, контролює додержання законів окупантів, а також регулярно звітує перед російським урядом щодо використання фінансів.

За словами Прищепи, ця зрадниця також стала пропагандистською медійною фігурою, яка з'являється у засобах масової інформації, телебаченні, інтернет-ресурсах, використовуючи їх для популяризації діяльності органів окупаційної влади та ватажків терористів.

Слідчі СБУ заочно повідомили цій жінці про підозру за ч.5 статті ст.111-1 (колабораційна діяльність. Добровільне зайняття громадянином України посади, пов'язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади) Кримінального кодексу України.

Читайте також: З початку минулого року СБУ викрила 66 агентурних мереж в Україні

Прищепа для порівняння нагадала, що за весь 2022 рік слідчі СБУ на Донеччині повідомили про підозри 241 колаборанту, і тоді мали сім вироків, а у 2023 році було 300 підозр і 37 вироків відносно колаборантів.

Як повідомлялося, колишній головний архітектор Луганська, який добровільно запропонував свої послуги окупаційній «владі», заочно засуджений до 9 років ув'язнення за колабораціонізм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-