У Криму з початку року загарбники заарештували 92 людини за політичними мотивами

У Криму з початку року загарбники заарештували 92 людини за політичними мотивами

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму з початку 2024 року росіяни незаконно заарештували за політичними мотивами 92 людини, з них 46 – кримські татари.

Про це повідомив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру КРЦ), голова управління зовнішніх зв’язків та правозахисної діяльності Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв під час презентації "Аналізу порушень прав людини у Криму за І півріччя 2024 року", передає кореспондент Укрінформу.

Криму загальна кількість арештів за І півріччя 2024 рік становить 92, з них 46 – щодо представників корінного кримськотатарського народу", - сказав він.

За його словами, за першу половину 2024 року правозахисники зафіксували 51 обшук, 71 затримання і 63 випадки допитів, опитувань та «бесід». Також відомо про 23 випадки порушення права на високий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я, додав Барієв.

Читайте також: У Криму від початку окупації кількість політв’язнів і переслідуваних Росією досягла 331 - КРЦ

Голова правління КРЦ наголосив, що ці цифри можуть бути набагато більші, адже не всі затримані звертаються за допомогою до правозахисників та під тиском силових структур окупантів замовчують подібні випадки.

Так, за словами Барієва, 26 січня 2024 року в селищі Іслям-Терек тимчасово окупованого Криму співробітники ФСБ провели обшук у будинку 28-річного кримського татарина Ісмаїла Шемшедінова. Після цього його вивезли в невідомому напрямку, нині місцезнаходження невідоме. Коли рідні зниклого кримського татарина почали активно його шукати, в "силових структурах" півострова їм відповіли, що таке прізвище ніде не зафіксоване, і що він повернеться, якщо не будуть піднімати розголос. Зараз до пошуку підключилися правозахисники, які вже мають певні механізми цієї роботи.

"Дуже важливо не замовчувати, а надавати розголос таким подіям. Це покращить життя затриманим у колоніях та СІЗО, допоможе уникнути катувань. Родичі затриманого якнайшвидше мають дізнаватися про його місце утримання та звертатися до правозахисників", - наголосив Барієв.

Раніше Укрінформ повідомляв, що станом на початок 2024 року з 2014 року 193 громадянина України перебувають у місцях несвободи в рамках політично вмотивованого кримінального переслідування у Криму. Політв'язнів утримують у СІЗО на півострові, або в колоніях на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-