Російські тюремники змусили політв’язня Айвазова поголити бороду

Російські тюремники змусили політв’язня Айвазова поголити бороду

Укрінформ
Незаконно засудженого у Росії за «тероризм» кримчанина, мусульманина Раїма Айвазова російські тюремники змусили поголити бороду.

Про це повідомила виданню ZMINA його дружина Мавіле, передає Укрінформ.

«Кримського татарина, бранця Кремля, мусульманина Раїма Айвазова, якого незаконно утримують за ґратами в Росії, під час етапування до Архангельської виправної колонії №21 змусили поголити бороду", - йдеться у повідомленні.

За словами дружини політв'язня, обов’язкове гоління бороди, навіть попри релігійні засади, в пенітенціарних установах РФ запровадили після того, як 16 червня шестеро арештантів СІЗО в Ростові-на-Дону зуміли вибратися з камери та взяти в заручники двох співробітників ізолятора.

Зазначається, що серед них нібито були представники забороненої в РФ організації “Ісламська держава”.

Водночас, як свідчить низка рішень Європейського суду з прав людини, вибір мати або не мати бороду – фундаментальне право людини. Зокрема, такого висновку ЄСПЛ дійшов у справі Biržietis v. Lithuania, яка стосувалася абсолютної заборони ув’язненим носити бороду.

Згідно з рішенням суду, борода – частина особистості та індивідуальної ідентичності й, відповідно, потрапляє до сфери приватного життя, що захищається статтею 8 конвенції.

Також у 2015 році Верховний суд США в справі Holt v. Hobbs дійшов висновку, що тюремна політика, яка забороняє ув’язненому-мусульманину мати бороду відповідно до своїх релігійних переконань, порушує закон.

Читайте також: Кримського політв'язня Айвазова незаконно перемістили в Архангельську область

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських мусульман. У результаті було заарештовано 25 кримськотатарських громадських активістів, серед яких був Раїм Айвазов.

Росіяни засудили його до 17 років ув’язнення, звинувативши у причетності до ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-