Загарбники засудили викрадену з Херсона активістку на 10 років за «шпигунство»

Загарбники засудили викрадену з Херсона активістку на 10 років за «шпигунство»

Укрінформ
На тимчасово окупованій Росією території Херсонської області українську активістку Ірину Горобцову засудили на десять з половиною років позбавлення волі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медиазона

За версією ФСБ, від початку тимчасової окупації мешканка Херсона Ірина Горобцова передавала українській розвідці дані про військову техніку, місця дислокації та пересування підрозділів російської армії в області.

Призначений Росією «суддя» визнав жінку винною у шпигунстві. Вирок - десять років та шість місяців колонії загального режиму, скільки й вимагало обвинувачення.

Під час російської окупації Херсона Горобцова  розвозила продукти та ліки мешканцям захоплених районів та писала у соцмережах пости на підтримку українських військових, вдома в неї висів український прапор. У травні 2022 року – просто в день народження – її з дому викрали російські силовики.

Читайте також: Росіяни звинуватили у «шпигунстві» активістку, яку викрали два роки тому в Херсоні

ЗСУ звільнили Херсон за пів року. На той час Горобцову вже шість місяців тримали у СІЗО тимчасово окупованого Сімферополя, але родичі весь цей час не знали, де вона перебуває. Адвоката Еміля Курбедінова до затриманої не пускали. 2023 року він казав, що проти Горобцової не порушували жодних кримінальних справ, тобто її тримали у слідчому ізоляторі безпідставно.

Про порушення справи щодо шпигунства стало відомо тільки у березні 2024 року. «Я прийшов на цей суд і там уперше побачив Ірину за ці два роки. Офіційно, згідно з матеріалами, її було заарештовано у березні цього року. Я, звісно, сказав, що це неправда. Але тепер її заарештували офіційно і вона офіційно перебуває в СІЗО №1 Сімферополя, їй можна писати листи», — розповів Курбедінов.

Читайте також: У Криму від початку окупації кількість політв’язнів і переслідуваних Росією досягла 331 - КРЦ

Як повідомляв Укрінформ, у квітні стало відомо, що в сімферопольському СІЗО перебувають 86 українців, викрадених з ТОТ, в тому числі Ірина Горобцова.

Фото: krymsos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-