Румунія хоче купити молдовський порт на Дунаї, щоб допомогти відбудові України

Румунія хоче купити молдовський порт на Дунаї, щоб допомогти відбудові України

Укрінформ
Уряд Румунії на своєму засіданні обговорив у середу, 28 серпня, питання купівлі Міжнародного вільного порту Джурджулешти (PILG) на Дунаї в Молдові, який наразі належить Європейському банку реконструкції та розвитку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Balkan Insight.

Зазначається, що румунська влада хоче придбати порт через «Administratia Porturilor Maritime» S.A. Constanta, комерційну компанію, що підпорядковується Міністерству транспорту країни.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку з минулого року обговорює купівлю порту в Молдови з метою створення хабу для відбудови України.

Купівля розглядається як стратегічний крок, який може посилити роль Румунії в економічному розвитку та зусиллях з відновлення регіону.

Румунія часто висловлювала готовність зробити свій внесок у постконфліктну реконструкцію України через спільний кордон двох держав і розширення двосторонніх відносин за останні роки.

В уряді Молдови уточнили, що у Джурджулештах діють два об'єкти портової інфраструктури: PILG та державний порт, що належить державі Молдові.

«Про продаж державного порту не йдеться. ЄБРР, власник концесійної компанії PILG, веде переговори з кількома потенційними інвесторами, у тому числі з Румунії, Туреччини, Королівства Нідерландів і Данії», - заявив представник уряду Молдови Даніель Воде.

Читайте також: Швеція призначила спецпредставника з питань відновлення, бізнесу та розвитку України

Як повідомляв Укрінформ, у січні – червні 2024 року вантажообіг морських портів перевищив 52 млн т, що на 68,3% більше показника минулого року.

Фото: gifp.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-