Визначені переможці конкурсу архітектурних рішень із відбудови зруйнованих шкіл

Визначені переможці конкурсу архітектурних рішень із відбудови зруйнованих шкіл

Фото
Укрінформ
Переможцем конкурсу з відновлення шкільної інфраструктури «Школа майбутнього для України» стала команда архітекторів з Італії «Scandurra Studio Architettura srl» у співпраці з українським архітектором Михайлом Вустянським.

Про це повідомила пресслужба Держагентства відновлення України.

Наголошується, що конкурс, ініційований Литвою за підтримки експертів з архітектури та освіти, залучив команди з десяти країн. Обов’язковою умовою для учасників була співпраця з українськими архітекторами, що дозволило знайти рішення, які відповідатимуть унікальним потребам українських громад.

«Переможцем конкурсу стала команда архітекторів з Італії «Scandurra Studio Architettura srl» у співпраці з українцем Михайлом Вустянським. Їхній адаптивний технічний проєкт школи використовуватиметься для відбудови нових шкіл по всій Україні. Друге місце зайняли українська команда архітекторів, зареєстрована Данилом Білокопитовим, разом із колегами з Нідерландів - «Orange architects», а третє - фінська команда «Huttunen-Lipasti Architects Ltd» у співпраці з українцем Дмитром Сорокевичем», - йдеться у повідомленні.

За словами в.о. голови Держагентства відновлення Романа Коменданта, створення гідного проєкту є вирішальним для успіху відбудови. Це копітка, складна й недешева робота. До того ж, без якісного проєкту важко залучити фінансування.

«Очікуємо, що адаптивний технічний проєкт школи буде остаточно завершений у 2025 році, після чого він стане доступним для використання українськими установами та міжнародними партнерами для відбудови освітніх закладів. Вдячні партнерам за підтримку та готовність працювати над проєктами, які допоможуть забезпечити нашим дітям безпечне й сучасне освітнє середовище», - наголосив Комендант.

Повідомляється, що проєкт отримав фінансування у розмірі €500 тисяч з Фонду розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Литовської Республіки. Втілює ініціативу Центральне агентство з управління проєктами (CPVA) у співпраці зі Спілкою архітекторів Литви.

«Проєкт «Школа майбутнього для України» - це надихаючий внесок Литви та міжнародних партнерів у перемогу України та майбутнє українських дітей. Він об’єднав литовських дипломатів, Центральне агентство з управління проєктами та інших партнерів заради спільної мети та допоміг створити міжнародні коаліції. Зусилля десяти команд архітекторів допомогли привернути увагу міжнародної спільноти до того, що зараз вибухи бомб і сирени тривоги в Україні лунають частіше, ніж шкільні дзвінки», - наголосив заступник міністра закордонних справ Литви Сімонас Шатуніс.

За словами міністра освіти і науки України Оксена Лісового, російсько-українська війна - це екзистенційна боротьба за майбутнє нашої країни. Ворог прагне знищити її культуру та ідентичність, і освіта відіграє ключову роль у їх збереженні.

Читайте також: Визволений Крим стане одним із ключових центрів повоєнної відбудови України - Шмигаль

«Кожна відновлена школа - символ нашого спротиву та відродження. Ми вдячні міжнародним партнерам за цей важливий внесок у відновлення шкільної інфраструктури», - наголосив урядовець.

Всі ідеї, які брали участь у конкурсі, можна переглянути онлайн на сайті «Школа майбутнього для України» («Future School for Ukraine»).

Як повідомлялося, за даними Міністерства освіти і науки України, унаслідок російської агресії постраждали понад 1625 українських шкіл, 197 із них повністю зруйновані.

Фото: restoration.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-