Боррель пояснив, чому вважає ефективними санкції ЄС проти росії

Боррель пояснив, чому вважає ефективними санкції ЄС проти росії

Укрінформ
Санкції, які ЄС застосував проти росії після 24 лютого, болюче б'ють по інтересах путіна, його найближчого оточення, а також уражають цілі сектори російської економіки.

Як повідомляє Укрінформ, про це у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Багато людей питають, чи є ефективними санкції проти росії. Я хотів би пояснити в цьому блозі, чому очевидною відповіддю є «так». Ті санкції, що були вже ухвалені ЄС та його партнерами, важко уражають володимира путіна та його близьке оточення,- і вплив цих санкцій на російську економіку буде надалі зростати. Нам потрібно виявити стратегічне терпіння, поки росія не зупинить свою агресію, і Україна зможе повністю відновити свій суверенітет», - зауважив Жозеп Боррель.

Він нагадав, що з моменту жорстокого російського вторгнення в Україну 24 лютого ЄС ухвалив шість пакетів санкцій проти москви. Єврокомісія запропонувала ухвалити пакет «продовження та приєднання», який має прояснити ряд положень попередніх пакетів санкцій, зміцнити правову визначеність щодо їх застосування та поєднати санкції ЄС з санкціями його партнерів, зокрема, по G7.

Наразі санкції ЄС спрямовані проти близько 1200 осіб та майже 100 установ у росії, а також охоплюють значну кількість секторів економіки рф. Ефект санкцій посилює їх координація в рамках G7, крім цього, обмежувальні заходи застосували ще 40 країн світу, включаючи традиційно нейтральні у ставленні до кремля.

Читайте також: Українські дипломати мають зробити все для посилення сьомого пакета санкцій ЄС - Президент

«Зараз, коли війна затягується, та ціни на енергію зростають, люди в Європі та за її межами ставлять собі питання, чи санкції працюють, та чи не є їхній побічний ефект надто важким.... Санкції залишаються важливим інструментом політичної дії, але ми маємо використовувати їх добре цілеспрямованим чином. Понад усе, вони вимагають стратегічного терпіння, тому що досягнення бажаного ефекту може забрати багато часу», - зауважив Високий представник ЄС.

Одна з головних санкцій передбачає зупинку закупівлі Євросоюзом 90% російської нафти вже до кінця 2022 року, що позбавить москву відповідних прибутків. Попри те, що росія зможе продавати свою нафту на інших ринках, вона буде вимушена робити значні поступки у ціні кожного бареля, а вже зараз російська нафта на міжнародному рівні торгується на 30% дешевше від середньої світової ціни. Для Європи дуже важливо, що поступове введення ембарго на постачання російської нафти та послідовне зменшення споживання російського газу, позбавляє Євросоюз енергетичної залежності від росії. Хоча ця проблема обговорювалася роками, лише зараз ЄС почав її вирішувати на практиці.

Читайте також: Жорсткіші санкції зупинять глобальні кризи, спричинені росією – Марченко на засіданні G20

«Скорочення нашої структурної енергетичної залежності від росії має величезне значення, оскільки така залежність була перешкодою для розробки потужної європейської політики щодо агресивних вчинків москви. Ця залежність, імовірно, зіграла важливу роль у початкових розрахунках путіна щодо України. Він був переконаний, що ЄС ніколи не накладатиме на росію серйозні санкції, тому що залежить від неї в енергетиці. Це була одна із найбільших його помилок, коли він розпочав цю війну», - написав Жозеп Боррель.

Він зауважив, що швидка «детоксикація» від російської енергетичної залежності потягне за собою високу ціну для певної кількості країн та секторів європейської економіки. Але це ціна, яку потрібно сплатити для захисту європейської демократії та міжнародного права.

«Ми маємо подолати такі наслідки шляхом посилення нашої внутрішньої солідарності, що ми й робимо. Шляхом руйнування енергетичної залежності, відповідно до наших кліматичних амбіцій, ЄС засвоює, що взаємозалежність не завжди є нейтральним інструментом, який є вигідним для всіх або гарантує мирні міжнародні відносини. Війна проти України підтверджує, що взаємозалежність може бути використана як зброя», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Економіку ЄС вбивають не санкції, а російська гібридна війна: у МЗС відповіли Орбану

Як повідомлялося, від початку вторгнення рф в Україну 24 лютого Європейський Союз та його члени виявили потужну солідарність з народом України у боротьбі проти російських загарбників. Євросоюз продовжує надавати Україні суттєві політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Крім того, ЄС застосував проти росії шість пакетів індивідуальних та секторальних санкцій, які суттєво знижують здатність кремлівського режиму до продовження агресивної війни проти України.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-