Санкції проти Росії з часом посилюватимуться - Єврокомісія

Санкції проти Росії з часом посилюватимуться - Єврокомісія

Укрінформ
Санкції Європейського Союзу проти Росії з часом посилюватимуться і матимуть довгостроковий вплив на її економіку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на відповідний звіт Європейської комісії.

У звіті зазначається, що санкції «суттєво погіршили промисловий і технологічний потенціал Росії».

«Ці наслідки ще більше посиляться з часом, оскільки заходи мають структурований, довгостроковий вплив на бюджет Росії, фінансові ринки, іноземні інвестиції та її промислову та технологічну базу», – йдеться у повідомленні.

Документ містить опис наслідків санкцій ЄС проти Москви, що скоротили приблизно 91 мільярд євро імпорту з РФ та охопили 48 мільярдів євро експорту альянсу.

За оцінками Єврокомісії, у 2023 році майже третина федерального бюджету Росії буде витрачена на оборону та внутрішню безпеку.

Тим часом експорт з ЄС та імпорт з Росії впали більш ніж на 50% порівняно з 2021 роком. Це спровокувало особливо швидке скорочення технологічно залежних галузей переробної промисловості.

Експорт товарів подвійного призначення та передових технологій виявився дуже стрімким – на 78% у 2022 році порівняно з 2019-2021 роками.

Завдяки заходам, спрямованим на мінімізацію впливу на держави-члени, вплив на ЄС вдалося стримати, але він був відчутним у деяких сферах переважно через контрзаходи Росії та через війну, що спричинила зростання цін.

Водночас РФ змогла отримати деякі підсанкційні товари та інші замінні технології з третіх країн, зокрема з Китаю, Казахстану, Туреччини та ОАЕ, йдеться у звіті.

Читайте також: Гроші, вілли та яхти: Італія заморозила вже €2 мільярди активів російських олігархів

Як повідомляв Укрінформ, нафтогазові прибутки Росії падають попри обхід санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-