Президентка Грузії назвала майбутні вибори референдумом щодо політичного курсу країни

Президентка Грузії назвала майбутні вибори референдумом щодо політичного курсу країни

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що парламентські вибори, які пройдуть восени, стануть фактично референдумом щодо зовнішньополітичного курсу країни.

Про це вона сказала в інтерв’ю Euractiv, передає Укрінформ.

За словами Зурабішвілі, законопроєкт про «іноагентів» докорінно змінює умови відносин із західними партнерами та друзями Грузії, оскільки розглядає їх як «агентів диверсії та революції», які намагаються повалити владу країни.

«Цей закон - більше, ніж просто закон. За своїм змістом і формою він нагадує російський закон і є явною спробою залякати неурядові організації громадянського суспільства в дуже чутливий для нас час, напередодні виборів 26 жовтня», - наголосила вона, додавши, що мета закону зрозуміла ще й тому, що ці неурядові організації будуть залучені до спостереження за майбутніми виборами.

Читайте також: Мітинги проти закону про «іноагентів» у Грузії: двох учасників можуть засудити до шести років

Президентка зауважила, що замість того, щоб працювати над початком переговорів щодо вступу Грузії до ЄС, країна втрачає час щодо того, що чітко визначено її Конституцією.

«Це означає, що цей уряд, правляча партія, не хочуть привести нас до тих результатів, яких ми маємо досягти до кінця року, виконавши дев'ять кроків, визначених Єврокомісією. Натомість ми зараз орієнтовані на цей закон та його наслідки», - сказала вона.

На думку Зурабішвілі, єдині, хто може змінити загальну картину поточної ситуації в країні – це самі люди, які мають взяти участь у виборах. «Ми маємо мирно готуватися до виборів і тієї ролі, яку може відіграти Євросоюз. Їм необхідно з'ясувати, яким буде вибір Грузії на виборах. ЄС має прислухатися не лише до голосу людей на вулицях, а й до того, що люди скажуть на виборах, які будуть своєрідним референдумом», — сказала вона.

Очільниця Грузії підтвердила, що накладе вето на закон про «іноагентів», хоч це і символічний крок, оскільки у правлячої партії «Грузинська мрія» у парламенті вистачає голосів, щоб його подолати.

«Я знаю, що вето подолають, але це не має значення, тому що я зроблю це від імені людей на вулицях», - сказала Зурабішвілі.

Читайте також: Парламент Грузії подолав вето президентки на скасування гендерних квот

Вона також прокоментувала, чи могло б введення санкцій ЄС проти Грузії допомогти повернути владу країни на правильний шлях. «Ми не можемо говорити про санкції щодо Грузії, оскільки в самій країні люди протестують з європейськими прапорами на вулицях. Зараз не можна вживати жодних заходів, тому що населення на вулицях бореться сьогодні за свої права», - наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому, остаточному читанні, ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Цей закон було ухвалено, незважаючи на тижні протестів та зростаючу напруженість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-