Парламент Північної Македонії обрав новий уряд

Парламент Північної Македонії обрав новий уряд

Укрінформ
Парламент Північної Македонії пізно ввечері в неділю проголосував за новий уряд на чолі з прем’єр-міністром Крістіаном Міцкоскі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Балканський оглядач у Фейсбуці.

Міцкоскі є лідером партії «Демократична партія македонської національної єдності» (ВМРО-ДПМНЕ), що перемогла на виборах. Він наголосив, що уряд залишатиметься відданим європейській інтеграції та працюватиме над гармонізацією політики з європейськими стандартами, просуваючи мету повноправного членства в Євросоюзі.

«Ми продовжуємо стояти разом з нашими партнерами з ЄС і разом будемо гармонізувати спільну зовнішню політику з ЄС. Підтримка України в самообороні та захисті її суверенітету та територіальної цілісності продовжується», – заявив Міцкоскі.

Зазначається, що новий прем’єр під час присяги використав конституційну назву країни – Республіка Північна Македонія.

У своїй програмній промові лідер ВМРО-ДПМНЕ оголосив про зниження податків, підвищення пенсій, інвестиції в регіональний розвиток, а також анонсував боротьбу з корупцією.

В новому уряді Північної Македонії буде 23 міністри та п'ять віце-прем’єрів. Шістнадцять членів урядового кабінету, включаючи прем’єр-міністра, входять до коаліції «Ваша Македонія» на чолі із ВМРО-ДПМНЕ, шість – до албанської коаліції «Вреді» і двоє – до політичної партії ЗНАМ патріотичного спрямування.

Посади міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі та міністра оборони отримали два заступники голови ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунскі та Владо Місайловскі.

Читайте також: Прем’єр Греції відреагував на слова президентки Північної Македонії на інавгурації

За словами Муцунскі, країна чітко дотримуватиметься спільної зовнішньої політики та політики безпеки Європейського Союзу, що означає приєднання до санкцій ЄС проти Росії. Він також додав, що одним із його ключових пріоритетів буде розвиток стратегічного партнерства зі США. 

Як повідомляв Укрінформ, у Північній Македонії 8 травня відбулися парламентські вибори та другий тур президентських виборів. Коаліція на чолі з партією Міцкоскі ВМРО-ДПМНЕ отримала трохи більше 43% голосів, здобувши 58 зі 120 місць у парламенті.

Кандидат від ВМРО-ДПМНЕ, 70-річна професорка права Гордана Сіляновська-Давкова, стала першою жінкою, обраною на посаду президента Північної Македонії.

Фото: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-