США залишатимуться надійним союзником у НАТО, незалежно від результатів виборів - Столтенберг

США залишатимуться надійним союзником у НАТО, незалежно від результатів виборів - Столтенберг

Укрінформ
Сполучені Штати залишатимуться потужним та надійним союзником по Альянсу, незалежно від результатів наступних президентських виборів у цій країні, тому що підтримка з боку сильного НАТО відповідає безпековим інтересам самих Штатів.

Про це сьогодні у Вашингтоні під час спілкування з журналістами перед початком пленарної зустрічі Північноатлантичної ради на вищому рівні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що, незалежно від результатів виборів, Сполучені Штати будуть залишатися потужним та надійним союзником по НАТО, з трьох причин. По-перше, тому що це відповідає інтересам безпеки самих США, - мати потужне НАТО. Це є добрим для Європи, але це також є добрим і для США, тому що це робить їх сильнішими та дозволяє почуватися у більшій безпеці. У складі НАТО Сполучені Штати мають рішучу підтримку в особі більше 30 союзників. У Росії такого немає, такого немає і у Китаю. США мають поряд із собою НАТО, і це робить Сполучені Штати сильнішими», - наголосив Єнс Столтенберг.

За його словами, друга причина, чому США залишатимуться надійним союзником по Альянсу, полягає у тому, що підтримка НАТО має міцну двопартійну більшість у Конгресі США. Нещодавні соціологічні опитування продемонстрували, що й весь народ Сполучених Штатів також надає велику підтримку оборонному союзу НАТО.

Читайте також: Союзники по НАТО погодять у Вашингтоні змістовний пакет із підтримки України - Столтенберг

Нарешті, третій фактор полягає в тому, що європейські союзники протягом останніх років значно збільшили витрати на оборону. Перед цим, нагадав Столтенберг, головна критика на адресу Альянсу від колишнього президента США Дональда Трампа та від інших американських представників була спрямована не проти НАТО, але проти окремих країн-союзниць, які не витрачали достатньо в рамках союзницьких зобов’язань по НАТО. Нині рекордна кількість країн-союзниць спрямовують на оборону більше 2 відсотків від ВВП (23 країни – ред.), решта, які поки не досягли цього показника, мають намір зробити це невдовзі.

Читайте також: Результат війни в Україні визначатиме глобальну безпеку на десятиліття - Столтенберг

«З цих причин, - зацікавленості США мати сильне НАТО, виходячи із двопартійної підтримки та збільшення витрат союзників на оборону, я очікую, що США залишатимуться потужним союзником в НАТО, незалежно від результатів майбутніх виборів», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-