Європа хоче миру для України, але не будь-якою ціною: що обговорюють на саміті в Британії

Європа хоче миру для України, але не будь-якою ціною: що обговорюють на саміті в Британії

Укрінформ
Зупинення російської агресії проти України та досягнення стійкого і тривалого миру мають відбуватися не за рахунок капітуляції України, а на основі дотримання її територіальної цілісності та поваги до міжнародного права.

На цьому наголосив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час спілкування з пресою у британському Вудстоку, де відбувається саміт Європейської політичної спільноти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо продовжувати підтримувати Україну. Ми обговоримо, як це зробити, з метою досягти миру. Але не будь-якого миру. Не такого миру, ціною якого є здача України. Це має бути мир на основі міжнародного права та поваги до територіальної цілісності України», - сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що зустріч Європейської політичної спільноти у Великій Британії надає європейським країнам добру нагоду, щоб обмінятися думками щодо викликів та загроз, які постають перед ними.

«Ми постаємо перед двома війнами – в Україні та в Газі. Ми повсюди стикаємося із закордонним втручанням у наші виборчі процеси. Тож ми маємо захищати наші демократії та відповісти на ці виклики», - додав Боррель.

Він наголосив, що ситуація у зоні військового конфлікту в Газі «виходить за межі будь-якої людяності» та вимагає політичного процесу для припинення вогню, для звільнення всіх заручників та для пошуку мирного врегулювання, яке, з точки зору ЄС, має ґрунтуватися на принципі «двох держав». Цей принцип, за словами Борреля, підтримує також новий уряд Великої Британії.

Як заявив під час спілкування з пресою в кулуарах саміту Європейської політичної спільноти президент Європейської ради Шарль Мішель, Європейський Союз та Велика Британія постають разом перед багатьма викликами, зокрема, тими, що пов’язані з російською війною проти Україні, тож сторони можуть вже в недалекому майбутньому тісніше співпрацювати для вирішення спільних проблем.

Читайте також: «На кону зараз наша безпека»: прем’єр Британії підтвердив підтримку України

«Ми переконані, що може бути відкрита нова сторінка у відносинах (ЄС) з Великою Британією. Ми можемо бачити це по Україні та у багатьох інших викликах, перед якими ми постаємо разом. Тож це є можливим у недалекому майбутньому зробити наше співробітництво сильнішим та більш амбітним. Зі сторони ЄС ми готові робити набагато більше разом з Великою Британією», - наголосив президент Європейської ради.

Він зауважив, що всі європейські країни, лідери яких зустрілися сьогодні у Великій Британії в рамках саміту Європейської політичної спільноти, опиняються нині перед надзвичайними та важкими викликами в Європі та по усьому світу.

«Ми потребуємо більшої безпеки та стабільності, більше добробуту. Дуже добре, що лідери мають можливість говорити одне з одним. Ми можемо бачити, як посилити наші зв’язки, підвищити рівень наших амбіцій та тісніше співпрацювати разом», - додав Шарль Мішель.

Читайте також: Зеленський закликав європейських лідерів зберігати єдність і не піддаватися Путіну

Як вже повідомляв Укрінформ, 18 липня Британія приймає четвертий саміт Європейської політичної спільноти, яка об'єднує 27 членів Євросоюзу і 20 країн-партнерів, включаючи Україну. Зустріч проходить у Бленгеймському палаці в Оксфордширі - об'єкті Світової спадщини ЮНЕСКО, місці народження та родинній резиденції колишнього прем'єр-міністра Вінстона Черчилля. Перші три саміти відбулися у Чехії (2022), Молдові (2023) та Іспанії (2023).

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-