Шольц пригадав свою розмову з Путіним і заявив, що Європі потрібні засоби стримування РФ

Шольц пригадав свою розмову з Путіним і заявив, що Європі потрібні засоби стримування РФ

Укрінформ
Німеччина потребує переозброєння Бундесверу та американських ракет для того, щоб ні в кого не виникло бажання атакувати ФРН та її союзників.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на великій літній пресконференції в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми потребуємо більше захисту через зміцнення Бундесверу, добре озброєння НАТО …засоби стримування. Ми маємо бути впевнені, що ми - країни НАТО, Німеччина - не станемо об’єктами нападу та не станеться війни», - сказав канцлер.

До засобів стримування, на переконання Шольца, належать ракети середньої дальності, які США планує розмістити на території ФРН з 2026 року. Рішення щодо американських ракет готувалося давно з урахуванням багатьох факторів, додав він.

Глава уряду зауважив, що на відміну від 1990-х років, коли багато хто думав, що головне завдання НАТО – місії далеко за кордоном, зараз стоїть питання спроможності захисту території Альянсу в Європі.

Шольц при цьому зауважив, що він є «рішучим противником» того, щоб Німеччина мала ядерну зброю, але переконаний у необхідності посилювати можливості конвенційних озброєнь. Політик назвав важливим покращити оснащення Бундесверу сучасними озброєннями, зокрема розбудовувати нову європейську систему ППО (European Sky Schield).

Ситуація, яка наразі склалася, є прямим наслідком виходу Росії з режиму контролю над озброєннями, підкреслив Шольц. Він зазначив, що не можна покладатися на домовленості з РФ, бо вона неодноразово порушувала їх, зокрема договори про нерозповсюдження.

Канцлер згадав свій візит до Москви в лютому 2022 року, коли «за довгим столом» він запевнив Володимира Путіна в готовності повернутися до цього режиму, але Путіна це зовсім не цікавило.

«Його це не цікавило, тому що він хотів починати свою війну, до якої довго готувався», - зазначив Шольц і додав, що йдеться про класичну загарбницьку війну, про збільшення території.

При цьому канцлер наголосив на важливості тримати відкритою перспективу повернення до режиму контролю, і не тільки в Європі.

Читайте також: Берлін не планує змінювати своє рішення щодо ударів німецькою зброєю вглиб РФ - Шольц

«Але перше, що Росія мала би зробити, це припинити війну проти України та полишити плани захопити всю країну», - підкреслив політик, назвавши поведінку Путіна цинічною.

«Ми би хотіли повернутися в світ, де контроль над озброєннями знову відіграватиме велику роль», - підсумував Шольц.

Як повідомлялося, Вашингтон 10 липня оприлюднив плани з 2026 року розмістити на території ФРН американські багатоцільові ракети середньої та меншої дальності (РСМД) та гіперзвукове озброєння. Йдеться про розміщення неядерних озброєнь, а саме: багатоцільових ракет SM-6; багатоцільових крилатих ракет великої дальності Tomahawk і гіперзвукової зброї, яка ще розробляється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-