Берліну нелегко далося рішення видати Росії вбивцю Красікова - уряд ФРН

Берліну нелегко далося рішення видати Росії вбивцю Красікова - уряд ФРН

Укрінформ
Федеральний уряд Німеччини підтвердив обмін ув’язнених у Росії політичних заручників на кількох росіян, серед яких «берлінський вбивця» Красіков, видача якого стала нелегким рішенням для Берліна.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду ФРН, передає Укрінформ.

«У тісній співпраці зі Сполученими Штатами та європейськими партнерами сьогодні нам вдалося добитися звільнення 15 осіб, які були незаконно ув’язнені в Росії, і громадянина Німеччини, засудженого до смертної кари в Білорусі», - написав речник уряду Штеффен Гебештрайт.

Він підкреслив, що звільнення стало можливим лише шляхом передачі Росії громадян РФ, пов’язаних із російськими спецслужбами, які перебували у в’язницях в Європі. Серед них був і Вадим Красіков, якого в Німеччині засудили до довічного ув'язнення за вбивство громадянина Грузії в Берліні.

Читайте також: У Wall Street Journal підтвердили звільнення журналіста Гершковича

«Федеральному уряду нелегко далося це рішення», - визнав Гебештрайт. 

Він зауважив, що інтересу держави Німеччина в притягненні до відповідальності засудженого злочинця була протиставлена свобода, фізичне благополуччям і, зрештою, життя невинних людей, ув’язнених у Росії, і несправедливо ув’язнених за політичними мотивами. 

«Наше зобов’язання захищати громадян Німеччини та солідарність із США були важливими мотивами», - поясняв речник рішення уряду.

Гебештрайт висловив сподівання, що всі звільнені сьогодні одужають від фізичних і психологічних страждань в оточенні рідних і близьких. 

«Думками ми з усіма тими, хто сьогодні все ще перебуває в російських в’язницях за висловлення своєї точки зору та правди про загарбницьку війну Путіна проти України. Ваша мужність має бути прикладом для всіх демократів!» - підкреслив Гебештрайт.

Федеральний уряд закликав керівництво Росії та Білорусі звільнити всіх інших несправедливо засуджених політичних в’язнів.

Читайте також: Політвязні, шпигуни та кілер: ЗМІ оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія

Як повідомлялося, 23 серпня 2019 року Красіков у Берліні під'їхав ззаду на велосипеді до чеченського опозиціонера Зелімхана Хангошвілі, який брав участь у Другій чеченській війні як польовий командир і проживав після цього в Німеччині, і зробив три постріли з пістолета в потилицю, в результаті яких Хангошвілі помер на місці. Завдяки свідкам Красіков був досить швидко затриманий. У грудні 2019 року розслідування злочину було передано до Федеральної прокуратури ФРН. Представник Федеральної прокуратури заявив, що вбивство було скоєне за завданням державної влади Російської Федерації. Цю думку поділив і суд. Красікова, який свою провину та зв’язки зі спецслужбами не визнав, засудили на довічне. Росія кілька разів намагалася обміняти своїх політичних заручників на свого агента, але Німеччина не погоджувалась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-