Сійярто назвав Хорватію «ненадійною» для транзиту нафти - Загреб обурився

Сійярто назвав Хорватію «ненадійною» для транзиту нафти - Загреб обурився

Укрінформ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав Хорватію «ненадійною» для транзиту нафти країною, що викликало обурення у Загребі.

Про це повідомляє Euractiv, передає Укрінформ. 

Як пише видання, у п'ятницю, 2 серпня, Словаччина та Угорщина відкинули пропозицію Європейської комісії використати альтернативні маршрути для транзиту російської нафти, зокрема через Хорватію.

«Хорватія просто не є надійною країною для транзиту. Ціни на транзит нафти Хорватія підвищила в п'ять разів з моменту початку війни (в Україні – ред.)», - заявив Сійярто. 

У відповідь міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман висловив обурення. «Це політично глибоко образлива заява, яку ми не очікували почути від представника країни, на недоброзичливі кроки якої ми вже давно реагуємо вкрай стримано і помірковано», – сказав він.

Словаччина, чий угорський нафтопереробний завод Slovnaft вже отримує частину нафти через адріатичний трубопровід JANAF у Хорватії, заявила в п'ятницю, що отримала лист від хорватського уряду з пропозицією забезпечити поставки. «Але за якою ціною? В якому обсязі? Цього сьогодні ніхто не знає», – заявив глава МЗС Словаччини Юрай Бланар.

Як пише видання, Словаччина та Угорщина хочуть, щоб Єврокомісія змусила Україну повністю відновити потоки нафти з Росії. Водночас, за словами Бланара, Братислава також шукатиме інше рішення, якщо Єврокомісія не діятиме.

Як повідомляв Укрінформ, Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника "Лукойл" після того, як минулого місяця Україна ввела заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії нафтопроводом «Дружба» через свою територію. Цей крок обурив офіційних осіб у Словаччині та Угорщині, які стверджували, що блокування поставок поставить під загрозу їхню енергетичну безпеку. Минулого тижня Європейська комісія отримала лист від міністрів закордонних справ Угорщини і Словаччини зі скаргою на санкції, які Україна застосувала проти компанії «Лукойл».

Читайте також: Сійярто звинуватив ЄС в зупинці постачання російської нафти через Україну

Речник Європейської комісії сказав, що аналіз Євросоюзу не показує безпосереднього ризику для поставок для двох країн, і що зараз Єврокомісія чекає більш детальної інформації від Угорщини та Словаччини.

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович направив листа прем'єрам Угорщини та Словаччини, а також главі Єврокомісії, в якому повідомив їм, що Хорватія та її нафтопровідний оператор JANAF готові до транспортування нафти до Угорщини та Словаччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-