У Німеччині розкритикували відмову від додаткової допомоги Україні

У Німеччині розкритикували відмову від додаткової допомоги Україні

Укрінформ
Представники опозиції та правлячих партій ФРН розкритикували плани уряду обмежити військову допомогу Україні.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

«Світлофорна коаліція займається політикою у стилі Дональда Трампа, припиняючи подальшу допомогу Україні внаслідок внутрішньополітичних чвар. Різниця лише в тому, що для Німеччини підтримка України означає фінансування власної безпеки», - написав у соцмережі Х експерт опозиційного у ФРН Християнсько-демократичного союзу (ХДС) із зовнішньої політики Норберт Рьоттген.

Його однопартієць, експерт ХДС із питань бюджету Інго Гедехенс заявив, що канцлер ФРН Олаф Шольц і правляча коаліція демонструють «безпрецедентне лицемірство» щодо України: з одного боку, Шольц постійно обіцяє «підтримувати» стільки, скільки буде потрібно, а з іншого - намагається стати «канцлером миру». Ця суперечність і призвела до нинішньої ситуації, вважає опозиційний політик.

Як пише видання, плани припинити додаткову допомогу Києву розкритикували й у партії «зелених», яка входить до уряду Німеччини. «Україна абсолютно однозначно і надалі потребує нашої повної солідарності та підтримки. Для цього мають бути надані всі необхідні фінансові ресурси», - наголосила голова фракції «зелених» у Бундестазі Брітта Гассельман.

Експерт з питань оборони Крістіан Клінк від СДПН, який також входить до правлячої коаліції Німеччини, закликав не приносити Україну в жертву «борговому гальму» - так у Німеччині називають комплекс заходів, які не дозволяють сильно збільшувати борговий бюджет держави. «Дати простір для дипломатії - звісно, правильно. Але ми маємо і надалі надавати Україні можливість вистояти в її оборонній війні. Зокрема, необхідно терміново доставити системи ППО для захисту її цивільного населення», - зазначив він у розмові із Der Spiegel.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні ЗМІ із посиланням на Bild писали, що уряд Німеччини припиняє виділення нових коштів на допомогу Україні. За інформацією видання, канцлер Німеччини Олаф Шольц і міністр фінансів Крістіан Лінднер заморозили усі нові заявки на фінансування.

Читайте також: Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

Зазначається, що поточні контракти будуть виконані, але нові запити на допомогу, зокрема від Міноборони, не будуть схвалені через те, що у нинішньому бюджетному плануванні не закладено грошей, які можна було б передати Києву.

У МЗС України назвали повідомлення про буцімто припинення урядом Німеччини військової допомоги Україні «некоректними та маніпулятивними». Речник МЗС Георгій Тихий запевнив, що українська сторона продовжує працювати із німецькими партнерами над збереженням і зміцненням підтримки України.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-