Китай очікує на зростання підтримки його пропозицій щодо врегулювання «української кризи»

Китай очікує на зростання підтримки його пропозицій щодо врегулювання «української кризи»

Укрінформ
Пекін очікує на збільшення підтримки країнами світу так званого консенсусу Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи».

Про це на брифінгу за результатами четвертого раунду човникової дипломатії стосовно врегулювання російсько-української війни заявив спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китай щиро сподівається, що більше країн схвалять та підтримають запропонований Китаєм і Бразилією консенсус із шести пунктів. Тоді буде більше надії на деескалацію ситуації, а перспективи миру стануть світлішими», - сказав Лі.

Він зазначив, що його поїздки до Бразилії, Південної Африки та Індонезії 28 липня - 7 серпня зумовлені зростанням занепокоєння у світі триваючими між Росією та Україною бойовими діями і «все більше й більше країн вважають нагальним завданням деескалацію ситуації».

Читайте також: В українському питанні Китай продовжуватиме просувати мирні переговори - МЗС КНР

«Стосовно «української кризи» (так у Китаї називають російську війну проти України – ред.) три країни мають схожі з китайською стороною позиції, вони підтримують комунікацію як із Росією, так і з Україною та залишаються відданими політичному врегулюванню конфлікту шляхом діалогу і переговорів», - зазначив дипломат.

У цьому контексті він вказав на підтримку урядами Бразилії, Південної Африки та Індонезії підходів Пекіна до мирної конференції для припинення російсько-української війни.

«Під час моєї поїздки всі сторони погодилися з трьома елементами міжнародної мирної конференції, запропонованими китайською стороною, серед яких її визнання як Росією, так і Україною, рівноправна участь усіх сторін та справедливе обговорення усіх варіантів врегулювання кризи», - сказав Лі.

За його словами, ці пропозиції «дуже конструктивні», і Китай продовжуватиме просувати їх, аби отримати схвалення більшої кількості країн та створити умови для «допомоги двом конфліктуючим сторонам у відновленні прямого діалогу і переговорів».

Читайте також: Пекін обурився через санкції США проти китайських компаній, які допомагають Росії

«Останнім часом ситуація (у російсько-українській війні – ред.) стає все складнішою, тому Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у просуванні миру та припиненні вогню», - заявив спецпредставник Пекіна.

Як повідомляв Укрінформ, спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки до Бразилії заявив, що так званий консенсус Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи» здобув підтримку в більш як 110 країнах.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-