Ван Ї закликав країни Африки разом із Китаєм будувати багатополярний світ

Ван Ї закликав країни Африки разом із Китаєм будувати багатополярний світ

Укрінформ
Міністр закордонних справ КНР Ван Ї закликав країни Африки разом із Китаєм спільно відстоювати міжнародний порядок, заснований на міжнародному праві, та будувати рівноправний і впорядкований багатополярний світ.

Про це йдеться в статті глави зовнішньополітичного відомства Китаю, опублікованій на сайті МЗС КНР напередодні триденного саміту Китайсько-Африканського форуму співробітництва, що відкриється в Пекіні у середу, передає Укрінформ.

«В останні роки світ увійшов у новий період турбулентності та змін. Проте незалежно від того, як змінюється міжнародна ситуація, початкове прагнення Китаю та Африки працювати спільно для забезпечення міжнародної чесності і справедливості залишається непорушним», - ідеться у статті.

У ній наводяться слова Ван Ї про те, що Китай виступає за рівноправний і впорядкований багатополярний світ та всеосяжну економічну глобалізацію, які отримали високу оцінку і позитивний відгук у країнах Африки.

Читайте також: Гутерреш домагається постійного представництва країн Африки в Радбезі ООН

«Китай і Африка спільно захищають справжню багатосторонність, виступають проти гегемонізму та протекціонізму, твердо підтримують міжнародну систему, ядром якої є Організація Об’єднаних Націй та міжнародний порядок, заснований на міжнародному праві. Вони також твердо відстоюють спільні законні права та інтереси Глобального Півдня і сприяють світовому миру й розвитку», - підкреслив глава китайської дипломатії.

Він також навів дані, які свідчать про успішні результати практичного співробітництво між Китаєм і Африкою, а саме, що обсяг їх торгівлі зріс із 10,5 мільярда доларів у 2000 році, коли було засновано згаданий форум співробітництва, до 282,1 млрд у 2023 році, збільшившись майже у 26 разів. А інвестиції Китаю в Африці за той же період збільшилися з менш ніж 500 мільйонів доларів до понад 40 млрд.

Читайте також: Китай очікує на зростання підтримки його пропозицій щодо врегулювання «української кризи»

У статті йдеться, що за останні 24 роки завдяки китайсько-африканській співпраці в країнах Африки побудовано чи оновлено майже 100 000 кілометрів автодоріг, понад 10 000 км залізниць та майже тисячу мостів і близько ста морських портів.

«Сплеск співпраці Китаю та Африки надсилає сильний імпульс для того, щоб Глобальний Південь рухався вперед і сприяв побудові спільноти зі спільним мирним і процвітаючим майбутнім для людства», - підсумовується в статті.

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін провів у Пекіні зустріч із радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном, на якій заявив, що Китай прагне стабільних відносин зі Сполученими Штатами на основі взаємної поваги та мирного співіснування.

Фото: Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-