ЄС прагне «оживити» відносини з Туреччиною - єврокомісар

ЄС прагне «оживити» відносини з Туреччиною - єврокомісар

Укрінформ
Європейський союз прагне «оживити» відносини з Туреччиною, яка з 2005 року є кандидатом на вступ та сподівається на відновлення діалогу на високому рівні.

Про це у понеділок під час міжпарламентської конференції ЄС щодо Спільної зовнішньої та безпекової політики (CFSP) та Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP) Європейського Союзу заявив єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо Туреччини, ми активно співпрацюємо з Анкарою, щоб знову активізувати наші двосторонні відносини”, - сказав Варгеї.

За його словами, остання зустріч з міністром закордонних справ Туреччини в межах неформальної зустрічі міністрів в Гімнічі наприкінці серпня була продуктивною, і подальші кроки могли б дати поступ до відновлення діалогу на високому рівні.

“Виходячи з початкових кроків і прогресу турецької сторони, ми сподіваємося, що подальші кроки можуть бути розблоковані для подальшого діалогу на високому рівні, поступового повторного залучення Європейського інвестиційного банку та повторного запуску дискусій щодо мандату на оновлення Митного союзу ЄС - Туреччина. Дуже сподіваюся, це може бути організовано у відносно найближчому майбутньому”, - сказав Олівер Варгеї.

Як відомо, переговори про членство Туреччини в ЄС розпочалися у 2005 році, але зайшли в глухий кут у 2007 році через кіпрську проблему та опозицію з боку деяких країн-членів ЄС. Нині серед країни-кандидатів на вступ до ЄС - Албанія, Боснія і Герцеговина, Грузія, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Україна, Чорногорія та Туреччина. Косово, яке подало заявку на членство в ЄС у грудні 2022 року і є потенційним кандидатом, не визнають п'ять країн-членів ЄС.

Читайте також: У Туреччині розраховують на посилення стратегічних відносин після призначення нового глави МЗС України

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня у Брюсселі пройшла неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, на яку після 5-річної перерви було запрошено міністра закордонних справ Туреччини. За результатами зустрічі високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз сподівається на відновлення процесу діалогу з Туреччиною для пошуку шляхів вирішення всіх проблемних питань, зокрема, кіпрського.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-