Німеччина переозброюється надто повільно, щоб протистояти РФ - Кільський інститут світової економіки

Німеччина переозброюється надто повільно, щоб протистояти РФ - Кільський інститут світової економіки

Укрінформ
Після десятиліть скорочення збройних сил і військового бюджету, нинішні витрати Німеччини на оборону вкрай недостатні для відповіді на новий стратегічний виклик, поставлений Росією.

Такого висновку дійшли експерти Кільського інституту світової економіки, які оприлюднили свій звіт, передає Укрінформ.

У результаті різкого скорочення чисельності збройних сил кількома урядами поспіль, надто повільного переозброєння у даний момент, зокрема, через громіздку національну систему закупівель, Німеччині знадобилося б ціле століття, щоб довести свій військовий потенціал до рівня 20-річної давності. Росія ж навпаки радикально нарощує свій потенціал у виробництві озброєнь, включаючи передові системи, і зараз здатна виготовити за шість місяців стільки ж зброї, скільки на даний момент мають усі збройні сили ФРН, вважають автори звіту. Вони порахували, що за нинішніх темпів закупівель Німеччина відновить свій потенціал 2004 року у сфері бойових літаків приблизно через 15 років, танків приблизно через 40 років, а гаубиць лише через 100 років.

Після нападу на Україну Росія суттєво збільшила свої потужності з виробництва ключових систем озброєнь: систем ППО дальньої дії у 2 рази, і в три рази — танків. Завдяки підтримці Північної Кореї Росія наразі може витрачати близько 10 тисяч боєприпасів (снарядів і ракет) на день, не побоюючись виснаження своїх запасів. За такої ж швидкості стрільби Німеччина витратила б весь річний обсяг виробництва боєприпасів протягом 70 днів.

Автори також відзначають, що Росія значно просунулася в сучасних бойових системах. Її потужність у виробництві безпілотних літальних апаратів зросла більш ніж у 6 разів, а її досвід і арсенал надзвукових і гіперзвукових ракет — дуже руйнівних і важко перехоплюваних — становлять серйозний ризик для НАТО.

Читайте також: Після передачі іранських ракет Захід може дозволити далекобійні удари по території Росії - депутат

«Уряд Німеччини наразі ледве встигає заміщувати зброю, яку передає в Україну, а запаси систем протиповітряної оборони та гаубиць Бундесверу навіть різко скоротилися», - пишуть експерти.

Лише у 2023 році, коли пройшов цілий рік після того, як Росія напала на Україну, Німеччина почала суттєво збільшувати регулярні видатки на оборону, нарешті перевищивши ціль НАТО у 2 відсотки ВВП. Відтоді коаліція уклала військові контракти на суму близько 90 мільярдів євро.

«У той же час ми в Німеччині повільно просуваємося до переозброєння, необхідного для стримування. Європа зараз потребує постійного, значного та негайного збільшення регулярних витрат на оборону Німеччини щонайменше до 2 відсотків ВВП на додаток до спеціального фонду (100 млрд євро – ред). Будь-який підхід business as usual був би недбалим і безвідповідальним перед обличчям російської агресії», - підкреслив Гунтрам Вольфф, співробітник Кільського інституту та провідний автор звіту «Придатність до війни за десятиліття: повільне переозброєння Європи та Німеччини проти Росії».

«Мир настане тоді, коли режим у Москві зрозуміє, що він не може виграти загарбницькі війни в Європі військовим шляхом. Для цього Німеччині та Європі потрібен надійний військовий потенціал. Німеччина повинна мати достатній річний оборонний бюджет щонайменше до 100 мільярдів євро на рік», - заявив Моріц Шуларік, президент Кільського інституту.

Експерти роблять при цьому висновок, що припинення вогню в Україні дозволило б Росії поповнити свої військові запаси безпрецедентними темпами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-