Євросоюз змінює правила перетину кордону з 10 листопада

Євросоюз змінює правила перетину кордону з 10 листопада

Укрінформ
З 10 листопада на кордонах країн Європейського Союзу зміняться правила вʼїзду та виїзду іноземців до країн Шенгенської зони, в тому числі для українців, завдяки новій системі.

Про це йдеться у повідомленні Кабінету міністрів, передає Укрінформ.

«З 10 листопада на кордонах ЄС запрацює нова IT-система EES (Entry/Exit System). Вона автоматично фіксуватиме вʼїзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони. Це стосується всіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу», – зазначається у повідомленні.

Кабмін наголосив, що реєстрація проходитиме автоматично через термінали самообслуговування і зникнуть штампи в паспортах. Система EES одноразово зафіксує біометричні дані – відбитки пальців та фото обличчя – особи та зберігатиме їх 3 роки.

Читайте також: Євросоюз може призупинити безвіз для Грузії

Очікується, що час проходження кордону може збільшитися - приблизно на 40 секунд, поки збиратимуть ваші дані. Якщо відмовитесь від отометрії, вам відмовлять у вʼїзді.

Після першого сканування при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт в терміналі. Біометричні дані зберігатимуться 3 роки, повторно їх здавати не потрібно.

ЄС запроваджує EES з метою спростити перетин кордонів, посилити безпеку за допомогою біометричних документів, запобігти використанню підроблених документів та протидіяти нелегальній міграції.

Читайте також: Угорщина посилила вимоги для біженців з України - ВВС

Як повідомляв Укрінформ, у травні Рада ЄС ухвалила так званий Шенгенський прикордонний кодекс, який регулює управління зовнішніми та внутрішніми кордонами, а також контроль за переміщенням осіб через зовнішні кордони Євросоюзу.

З 31 березня Болгарія та Румунія офіційно вступили до Шенгенської зони, щоправда, з певними обмеженнями до окремого рішення Ради ЄС. Відтак до Шенгенської зони входять 29 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-