Російський дрон у Румунії: Рютте заявив про готовність зміцнювати ППО Альянсу

Російський дрон у Румунії: Рютте заявив про готовність зміцнювати ППО Альянсу

Укрінформ
Міністри оборони країн НАТО висловили солідарність із Румунією у зв’язку із порушенням її повітряного простору російським дроном та заявили про готовність зміцнювати протиповітряну та протиракетну оборону Альянсу.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками зустрічі керівників оборонних відомств Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Члени Альянсу погодилися, що протиповітряна та протиракетна оборона залишається пріоритетом Альянсу. Це особливо важливо, враховуючи війну Росії проти України, яка призвела до численних порушень повітряного простору НАТО. У тому числі лише вчора - в Румунії. Дозвольте мені висловити солідарність НАТО з Румунією, а також подякувати румунській владі та SACEUR (головнокомандувачу об’єднаних збройних сил НАТО в Європі – ред.) за швидку та ефективну відповідь на цей інцидент», - зазначив керівник Альянсу.

Він зауважив, що союзники продовжуватимуть вдосконалювати систему спостереження, обміну інформацією, а також координуватимуть індивідуальні та колективні відповіді на інциденти такого роду.

Читайте також: Остін про ядерні погрози Росії: США і союзники по НАТО готові стояти поряд з Україною тривалий час

Рютте нагадав, що упродовж минулих років союзники значно збільшили військову присутність на східному фланзі НАТО та посилили контроль за повітряним простором. Зокрема, країни НАТО оголосили про намір закупити тисячі нових систем протиповітряної оборони, сотні сучасних бойових літаків 5-го покоління, переважно F-35. Крім того, союзники оголосили про намір закупити 1000 ракет Patriot, щоб поповнити свої арсенали.

Керівник НАТО нагадав, що 12 країн Альянсу нещодавно провели масштабні навчання Ramstein Flag 24 з протиповітряної оборони в Греції. Нова база протиракетної оборони Aegis Ashore у Польщі підвищує здатність Альянсу захищатися від зростаючої глобальної загрози від балістичних ракет.

Читайте також: МЗС Румунії рішуче засуджує порушення авіапростору російським дроном

Як повідомлялося, Міністерство оборони Румунії повідомило про підняття чотирьох винищувачів у четвер увечері для перехоплення літаючого об’єкта, який порушив повітряний простір країни на глибину у 14 кілометрів.

Міністерство закордонних справ Румунії сьогодні рішуче засудило порушення авіапростору російським дроном як таке, що «ще раз доводять безрозсудну поведінку Росії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-