Обійшлися без Угорщини: Україна отримає €1,4 мільярда військової допомоги у липні - Боррель

Обійшлися без Угорщини: Україна отримає €1,4 мільярда військової допомоги у липні - Боррель

Укрінформ
Глави МЗС країн ЄС погодили правові норми з використання прибутків від заморожених активів РФ в інтересах оборони України. Першим внеском €1,4 мільярда Україна зможе скористатися вже у липні та отримати допомогу на мільярд євро до кінця поточного року.

Про це сьогодні у Люксембурзі на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надзвичайний прибуток з нарахувань на російські активи, що заморожені в Європі, - але не активи самі по собі, - будуть використані якомога швидше на користь України. 1,4 мільярда євро будуть доступними протягом наступного місяця, і ще один мільярд – до кінця року. Це буде направлено в Україну з метою досягнення трьох цілей: поставок засобів ППО, боєприпасів та для підтримки української промисловості», - сказав Боррель.

Він зауважив, що військова підтримка для України залишається сьогодні найбільш важливим питанням для країн-членів у дуже практичному вимірі. Україна гостро потребує більше засобів протиповітряного захисту, більше боєприпасів, та підтримки у розвитку власної оборонної промисловості.

Читайте також: ЄС розробив механізм для купівлі зброї Україні в обхід вето Угорщини - Боррель

«Протягом цих вихідних Харків знову постраждав від повітряних атак, загинули люди, отримала пошкодження інфраструктура та соціальні об’єкти. Путін продовжує атакувати, поціляючи, головним чином, енергетичну інфраструктуру. Є очевидним, що Путін хоче довести вразливість України. А ми маємо довести, що ми маємо намір підтримувати Україну», - наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив: при тому, що європейські міністри сьогодні змогли погодити правила використання надходжень від заморожених російських активів, їм не вдалося просунутися у використанні інших платежів в рамках Європейського фонду миру, що призначені для військової підтримки України, на загальну суму близько 6 мільярдів євро, внаслідок позиції «однієї країни». 

«Так сталося, що ми вийшли з цієї Ради ЄС точно з тим результатом, з яким прибули, стосовно стану семи правових актів, які необхідні для розблокування Європейського фонду миру. Ми все ще маємо одну країну, яка блокує використання близько 6 мільярдів євро. Наразі ми працюємо над шляхами подолання та обминання цих структурних ускладнень, які ми маємо вже протягом минулих півтора року», - зазначив Боррель. 

Він зауважив, що один з таких методів був застосований під час прийняття рішення про використання надходжень від заморожених російських активів, які мають надійти в Європейський фонд миру з подальшим використанням в інтересах оборони України. 

«Ми розуміємо, що, з правової точки зору, якщо одна країна-член не брала участь у рішеннях ходо використання цих (надходжень від) російських активів, вона не має права брати участь або вирішувати , на які цілі вони будуть спрямовані. Тож ця робота зараз прискориться, без того, щоб мати таке блокування. Але ми все ще маємо прийняти рішення по Європейському фонду миру. Лідери будуть це обговорювати під час наступної Європейської ради», - підкреслив високий представник ЄС.

Читайте також: Глава МЗС Австрії про блокування Угорщиною грошей для України - Сподіваюся на прогрес

Як повідомлялося, сьогодні в Люксембурзі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розглянула продовження допомоги Україні у її протистоянні російській агресії. Крім цього, європейські урядовці обмінялися думками щодо розвитку ситуації на Близькому Сході та в регіоні африканських Великих озер, а також обговорили шляхи реагування на дії грузинської влади, яка, всупереч волі власного народу, згортає процес європейської інтеграції країни та проводить наступ на громадянське суспільство в Грузії.

Своєю чергою Угорщина заявила блокуватиме 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру для України, доки в цій країні не припиниться дискримінація угорських комерційних компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-