Україна за три роки збільшила кількість консулів у Польщі майже удвічі

Україна за три роки збільшила кількість консулів у Польщі майже удвічі

Укрінформ
Кількість консульських працівників України у Польщі за останні три роки зросла майже удвічі: з чотирнадцяти у 2019 році до двадцяти чотирьох у 2022 році.

Про це у відповідь на інформаційний запит кореспондента Укрінформу повідомили у Посольстві України в Польщі.

Зауважується, що це є наслідком значного зростання чисельності українців в РП, а відтак і збільшення кількості консульських дій.

«Україна збільшує свою присутність на території Польщі для забезпечення захисту прав та інтересів громадян України. У 2019 році у чотирьох дипломатичних установах України працювало 14 консульських посадових осіб, у 2022 – вже у п’яти установах працюватимуть 24 консульські посадові особи», – повідомили у посольстві.

Зазначається, що разом зі збільшенням консульських посадових осіб зростає і навантаження на них. Зокрема, якщо у 2020 році український консул у Польщі протягом року вчиняв, у середньому, понад 2,5 тис. консульських дій, то у 2021 - понад 3 тис.

Торік українські консули в Польщі виконали на 33% більше консульських дій, ніж у 2020 році – майже 74 тисячі. Одними з найпопулярніших консульських дій є видача паспортів та постановка на консульський облік при українській консульській установі.

Крім роботи з оформлення документів, українські консули у Польщі відвідують громадян України, які перебувають у закладах пенітенціарної системи, надають сприяння поверненню важкохворих громадян до України, сприяють звільненню з-під варти громадян України, виїжджають на місце надзвичайних подій для надання консульської допомоги громадянам України.

У Польщі на сьогодні функціонує п’ять державних консульських установ України: генконсульства в Любліні, Кракові та Вроцлаві, консульство у Гданську і консульський відділ у Варшаві. Крім того, Україна має дев’ять почесних консульств у Польщі. Генконсульство у Вроцлаві повноцінно запрацювало наприкінці січня.

Як повідомляло агентство, у 2021 році консульські установи України в Польщі видали 5776 довідок про реєстрацію новонароджених громадянами України.

Водночас торік українські консульські установи видали 962 довідки про смерть громадян України.

Загалом у Польщі на сьогодні може перебувати 1,5-2 млн громадян України.

Нагадаємо, у січні 2022 року нове Генконсульство України запрацювало у Вроцлаві.

Як повідомляв Укрінформ, 2021 року Польща майже на третину збільшила видачу віз українцям – до 760 900.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-