Україна наступного тижня отримає €2,5 мільярда за рахунок російських активів - Боррель

Україна наступного тижня отримає €2,5 мільярда за рахунок російських активів - Боррель

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які сьогодні зустрічаються у Люксембурзі, мають прийняти остаточне рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів для військової підтримки України, та щодо застосування правових процедур для уникнення блокування такого рішення з боку однієї з країн-членів ЄС.

Про це у Люксембурзі перед початком  Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як ви знаєте, ми все ще маємо шість правових рішень (в рамках військової допомоги Україні через Європейський фонд миру – ред.), які не можуть бути імплементовані, тому що  одна з країн-членів відмовляється від них.  Ми маємо уникнути такої ситуації навколо (використання) надходжень від російських активів. Ми маємо таке  рішення, і представимо його сьогодні… Перший транш цих грошей піде (буде сплачений – ред.) наступного тижня, у липні, другий буде здійснений дещо пізніше.  Вони не мають бути зупинені. Вони мають бути використані, і ми маємо  правові процедури, щоб уникнути блокування будь-якого роду», - сказав Боррель.

Читайте також: Домбровскіс про заморожені активи РФ: За заподіяну Україні шкоду Росія заплатить сама

Відповідаючи на запитання журналістів, він уточнив, що йдеться про перший транш в сумі у 2,5 мільярда євро.

 «Україна  потребує більше допомоги, і вона потребує її  зараз, до літа (до літніх канікул – ред.) Я думаю, що міністри підтримають пропозиції з метою збільшення цієї допомоги з використанням доходів від російських активів. Я не маю цих грошей у власній кишені, але це рішення має бути прийнято негайно», - додав Боррель.

Він зауважив, що угоди ЄС надають правовий шлях у просуванні вперед із спільними рішеннями, навіть якщо деякі з країн-членів не хочуть брати участі в ухваленні таких рішень.

«Ми вважаємо, що оскільки Угорщина не брала участі в рішенні, немає необхідності в тому, щоб вона приймала участь в його імплементації. Рішення є чітким – доходи, що надходять від російських активів, будуть використані для збільшення нашої військової допомоги для України. Перші гроші підуть наступного тижня. Ми маємо процедуру, як уникнути блокування з боку деяких країн-членів, які не є частиною цього рішення. Але це, безумовно, має бути обговорено з міністрами», - додав Боррель.

Він зауважив, що в рамках дискусії щодо України керівники зовнішньополітичних відомств ЄС обміняються думками щодо результатів Саміту миру у Швейцарії, який відкрив шлях для пошуку дипломатичного рішення щодо війни Росії проти України. Водночас, за словами Борреля, міністри оцінять вплив на загальну безпеку нещодавнього візиту Володимира Путіна до Північної Кореї та в інші місця, яких є у досяжності для російського диктатора.

«Він (Путін), очевидно, готується до довгої війни. З нашого боку, має продовжувати працювати дипломатичний шлях, і ми маємо збільшити нашу підтримку для України», - наголосив високий представник ЄС.

Раніше Боррель в інтерв’ю Financial Times заявив, що Європейський Союз розробив юридичний механізм, щоб обійти вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок доходів від заморожених російських активів, що також може відкрити шлях для G7 щодо виплати Києву 50 млрд дол.

Читайте також: Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти Росії

Як повідомлялося, план «Групи семи» щодо України передбачає надання Києву багаторічної позики з використанням майбутніх доходів від близько 300 млрд дол. заморожених російських активів, більша частина яких заблокована в ЄС.

Резерви російського Центробанку та інші активи були заморожені в межах санкцій G7, запроваджених через повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Близько 190 млрд євро цих активів зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, що робить ЄС ключовим гравцем у будь-якому плані використання цих активів. Сполучені Штати зберігають близько 5 млрд дол.

Угорщина виступає проти того, щоб ЄС надавав колективну військову підтримку Україні, і блокує низку рішень, повʼязаних із озброєнням для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-