Пригожин таємно використовував банки JPMorgan і HSBC для платежів «Вагнера» - FT

Пригожин таємно використовував банки JPMorgan і HSBC для платежів «Вагнера» - FT

Укрінформ
Американський JPMorgan Chase і британський HSBC — обробляли платежі для компаній в Африці, підконтрольних уже покійному засновнику «ПВК Вагнера» Євгенію Пригожину, коли його ПВК «Вагнер», яка потрапила під санкції, розширила свою присутність на континенті.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на документи, отримані Центром перспективних оборонних досліджень (C4ADS), передає Укрінформ.

Згідно з цими документами, в серпні 2017 року суданська гірничодобувна компанія Meroe Gold, яка була прикриттям для «Вагнера», відправила платіж із місцевого банківського рахунку через JPMorgan Chase як проміжний банк в Нью-Йорку продавцю в Китаї.

Інший рахунок за той самий рік свідчить, що Meroe Gold надіслала китайській компанії платіж за дизель-генератори та запчастини через банк Hang Seng Bank, який входить до групи HSBC.

Читайте також: Битва за мінерали: що пропонують Африці Росія та США, - Аtlantic Сouncil

Немає жодних доказів того, що ці банки знали про те, що вони здійснюють транзакції на замовлення підставних осіб ПВК «Вагнер».

На момент здійснення платежів компанія Meroe Gold не перебувала під санкціями США, але Пригожин був під ними з 2016 року. Пізніше, у 2018 році, компанія Meroe потрапила під санкції США за те, що «перебувала у власності або під контролем Пригожина» і допомагала йому «експлуатувати природні ресурси Судану з метою отримання особистої вигоди».

HSBC відмовився коментувати конкретні транзакції в Судані, але банк заявив, що «глибоко відданий боротьбі з фінансовими злочинами та цілісності світової фінансової системи».

В JPMorgan заявили: «Після аналізу обмеженої інформації, наданої нам, ми не знайшли жодних записів, які б відповідали цим транзакціям».

Читайте також: Британська розвідка з’ясувала, скільки «вагнерівців» лишилося після смерті Пригожина

Як повідомляв Укрінформ, ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин 23 червня 2023 року оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Пізніше, у серпні, сталася авіакатастрофа, в якій загинуло усе керівництво ПВК «Вагнер».

Згідно з даними WSJ, вбивство Пригожина відбулося після двомісячної підготовки та схвалення секретарем ради національної безпеки РФ Миколою Патрушевим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-